Adoptă, donează și fii voluntar. Cum poți contribui la bunăstarea a sute de câini vagabonzi care au nevoie de atenția și afecțiunea ta

viber_image_2021-01-24_14-10-12
Foto: arhivă personală

Combaterea abandonării câinilor pe stradă și reducerea suprapopulării maidanezilor pare a fi o sarcină grea, mai ales din cauza reproducerii ușoare și a iresponsabilității multor oameni. Știm că aceasta este o problemă serioasă care trebuie rezolvată urgent, motiv pentru care vrem să ajutăm la conștientizarea fenomenului de abandonare a animalelor. Astfel, mai multe asociații, ONG-uri și adăposturi încearcă să le ofere patrupezilor adăpost și resurse vitale de viețuire având nevoie de susținere în orice formă.

Iubitorii de animale sunt încurajați să adopte, să-și ofere ajutorul în calitate de voluntar, să doneze și să informeze cât mai multă lume despre gravitatea situației.

Andreea Speianu povestește că situația este deplorabilă la CEST – Centrul de capturare și sterilizare a câinilor fără stăpân, pentru că zilnic sunt aduși zeci de câini care sunt nevoiți să supraviețuiască pe un teritoriu extrem de restrâns, iar într-o volieră de dimensiune medie, trăiesc mai mult de 50 de câini. „Am iubit întotdeauna animalele: sunt suflete pure, sincere, inocente, care nu merită modul în care oamenii le tratează. Mă duc ocazional ca voluntară la diferite adăposturi pentru câini și de fiecare dată plâng, fiindcă mă sensibilizează enorm, mai ales când interacționez cu câini cu dizabilități.”

Sursa foto: arhiva personală

 

Animalele sunt capturate de prin toate colțurile Chișinăului. Asociațiile care le oferă adăpost au nevoie de voluntari care să răspândească dragoste și căldură printre câini, prin a-i hrăni, a-i plimba, a-i curăța și multe alte fapte bune. De asemenea, voluntarii și nu numai pot dona mâncare, așternuturi, instrumente de lucru, produse de igienă și lese. CEST așteaptă pe pagina de Facebook și Instagram orice întrebare și concretizare la care o să vă răspundă cu drag.

 

Sursa foto: arhiva personală

 

Cea mai eficientă metodă de a contribui la bunăstarea câinilor este adopția. Adopția unui patruped fără stăpân îi va salva viața, oferindu-i o a doua șansă de a avea o casă și de a trăi o viață demnă și fericită. Andreea a cunoscut-o, în munca sa în calitate de voluntară, pe Dona – o cățelușă de care i-a fost milă și a adus-o acasă. „Locuia într-o incintă cu alți 50 de câini și toți erau mult mai mari și mai activi decât ea. În timp ce alergau în jurul incintei, Dona doar stătea în colț și tremura. Când am încercat să mă apropii de ea, a fugit imediat mi-a părut rău pentru ea. Și am decis să o duc acasă, deși părinții mei erau împotrivă.”

 

#diez a publicat un articol despre locurile de unde poți adopta un câine.

# Azilul AOVA

  • Petricani, Chișinău.
  • Telefon: 060-525-191

# Azilul pentru câini Live Life

  • Durlești, mun. Chișinău
  • Telefon: 067-432-615

# Centrul de asistență Cățeluș

  • satul Ciobanovca, Anenii Noi
  • Telefon: 079-014-262

# Azilul Laika

  • comuna Ciorescu, mun. Chișinău
  • Telefon: 079-023-020

# Azil de animale din Tighina

  • Telefon: 077-760-621

# Asociația obștească Любящие сердца

  • or. Bălți
  • Telefon: 068-342-216

De obicei, asociațiile caritabile pot asigura pentru câine un control medical amănunțit, castrarea, vaccinarea, deparazitarea și orice alt tratament necesar înainte de a fi luat acasă. Unele ONG-uri pot oferi sprijin valoros și sfaturi pe durata vieții câinelui tău adoptat. Fiind atâția câini disponibili pentru adopție, este aproape sigur că vei găsi un animal de companie potrivit. Pentru procesul de adopție, ai nevoie doar de un act de identitate și de timp petrecut în adăpost pentru a-ți alege „sufletul pereche”.

Sursa foto: arhiva personală

„De ce să cumperi un câine când poți lua un animal vagabond? Mii de câini au nevoie de un stăpân. Când vin la adăpost, câinii se luptă pentru cine vine primul la mine, luptă pentru o picătură de atenție și dragoste. Cred că putem schimbă situația”, spune Andreea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente