A „uitat” să declare conturile bancare. Proces-verbal cu privire la contravenție în cazul șefului adjunct al Inspectoratului de Poliție Buiucani

Ilie Gulca
25/01/2021

Pe numele șefului adjunct al unui Inspectorat de Poliție din municipiul Chișinău, Afanasie Terenti, a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție pentru neexecutarea actului de constatare al Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a rămas definitiv. Totodată, ANI a constatat, în perioada 18-22 ianuarie 2021, că un procuror al Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a admis includerea intenționată a unor date incomplete în declarațiile de avere și interese personale pentru 2017 și 2018.

Inspectorii de integritate au stabilit că Afanasie Terenti, care a deținut funcții și în Ministerul Afacerilor Interne, nu a declarat trei conturi bancare deținute de un membru al familiei sale, dreptul de uz asupra unui automobil de model Skoda Superb și un teren pentru construcții amplasat în raionul Ialoveni.

În declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2017, omul legii ar fi inclus date eronate despre prețul de vânzare al unui automobil de model BMW 525D, indicând suma de 100.000 lei, deși conform contractului de vânzare din 2016, automobilul ar fi fost vândut cu 30.000 de lei.

Terenti Afanasie a invocat motivul lipsei de atenție la completarea datelor, însă acest fapt nu constituie temei pentru a fi scutit de la răspundere juridică.

În aceeași săptămână, inspectorii de integritate au aplicat amenzi în cuantum de 11.000 de lei. În contravențiile stabilite mai sunt vizați și doi primari din raioanele Criuleni și Râșcani, precum și un director de școală de arte din Drochia.

Două controale pe avere au fost inițiate în cazul unui inspector al Serviciului Fiscal de Stat și al unui specialist din cadrul Curții de Apel Chișinău. Pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităților, inspectorii de integritate au pornit controale pe numele a doi primari din raionale Hâncești și Criuleni.

Ilie Gulca
25/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii