Restricţiile privind amplasarea benzinăriilor în Chişinău ar putea să fie anulate. Cancelaria de Stat a intervenit în interesul unei firme afiliate lui Plahotniuc

Julieta Saviţchi
25/01/2021

Condiţiile de amplasare a staţiilor PECO pe teritoriul Capitalei, prevăzute în Decizia 13/24 din august 2020 a Consiliului Municipal Chişinău (CMC), ar putea fi anulate. Un proiect de decizie în acest sens urmează să fie pus la vot în cadrul şedinţei de marţi a aleşilor locali, la solicitarea Cancelariei de Stat, care a intervenit în interesele firmelor Lukoil SRL şi Grand Oil SRL. Aceasta din urmă are conexiuni la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Proiectul de decizie „Cu privire la reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu produse petroliere și gaz în limitele teritoriale ale municipiului Chișinău”, a fost elaborat de către consilieul PUN, Corneliu Pântea, şi inclus în agenda de marţi a CMC cu nr. 15.

În nota informativă, autorul proiectului de decizie face referinţă la un aviz al Cancelariei de Stat în care se invocă faptul că nu a fost făcută expertiza anticorupție la Decizia nr. 13/24 şi că, înainte să fie  adoptat, documentul nu a fost supus dezbaterilor publice.

La proiectul de Decizie au fost anexate şi cererile de chemare în judecată ale companiilor Lukoil SRL şi Grand Oil SRL, care mai invocă şi încălcarea dreptului la proprietate.

Precizăm că în decizia nr. 13/24 este interzisă aplasarea staţiilor PECO în apropierea blocurilor de locuit, spitalelor şi sanatoriilor, şcolilor şi grădiniţelor, a bazinelor acvatice şi a surselor cu apă potabilă, a zonelor verzi şi de protecţie a monumentelor, a terenurilor de joacă şi de sport.

Precizăm că SRL Lukoil-Moldova este fondată de întreprinderea Lukoil Europe Holdings, componentă a grupului petrolier rus Lukoil.

La rândul său, SRL Grand Oil a fost fondată în martie 2014 de către Alkiniaco Investments LTD, un off-shore cipriot. O lună mai târziu a avut loc o redistribuire a acţiunilor.

Astfel, Alkiniaco Investments LTD s-a ales doar cu 0,008%, Constarexim SRL – 22,9%, iar partea leului de peste 77% i-a revenit lui Finpar Invest SRL, companie afiliată oligarhului Vlad Plahotniuc. Două luni mai târziu, Constarexim SRL şi Finpar Invest SRL şi-au înstrăinat acţiunile în favoarea Alkiniaco Investments LTD.

Julieta Saviţchi
25/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii