fbpx

Da sau ba? Autoritățile susțin că în Republica Moldova nu au fost confirmate cazuri de reinfectare cu COVID-19, deși unele persoane au anunțat contrariul

„În Republica Moldova nu au fost confirmate cazuri de reinfectare cu COVID-19”, asta declară Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), deși mai multe persoane au anunțat că s-au infectat repetat cu noul coronavirus. Mai mult, și ex-ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, confirmase existența unor asemenea cazuri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În timp ce mai multe state anunțau cazuri de reinfectare cu noul coronavirus, autoritățile de la Chișinău negau cazuri de reinfectare. Totuși, în august 2020, Igor Dodon anunțase că în Republica Moldova au fost confirmate patru cazuri de reinfectare.

La scurt timp, MSMPS a negat declarațiile, menționând că este vorba de câteva cazuri suspecte. Ulterior, șeful de atunci al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că „nu este vorba de reinfectare”, ci de „persistența virusului pe durată”. În octombrie 2020, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că două cazuri suspecte de reinfectare au fost trimise pentru examinare la Copenhaga, însă subiectul nu a mai fost dezvoltat ulterior.

Pe 21 decembrie, AGORA a expediat o solicitare de informații în adresa MSMPS, întrebând instituția dacă au fost sau nu, cazuri de reinfectare. La o lună distanță, ministerul a venit cu un răspuns, însă doar la o parte din întrebări. Mai exact, autoritățile au declarat că „în Republica Moldova nu au fost confirmate cazuri de reinfectare cu COVID-19”. Neclar rămâne dacă cazurile au fost sau nu tratate, totuși.

Potrivit ministerului, persoanele care au suportat o formă ușoară a virusului sunt mai predispuse spre reinfectare, în comparație cu cele care au ajuns să facă pneumonie. Totodată, instituția o contrazice pe fosta șefă de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu, și spune că două probe pentru depistarea reinfectării cu noul coronavirus au fost expediate la Institutul Virusologic din Berlin, și nu la Copenhaga.

Cazuri publice de reinfectare

Totuși, cel puțin două cazuri de infectare repetată au fost făcute publice. În octombrie 2020, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a divulgat că a fost internat în spital, fiind pozitiv la COVID-19. Asta deși se tratase de coronavirus în luna mai.

În decembrie 2020, primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, a anunțat a fost testat pozitiv la coronavirus, făcând pneumonie. Asta deși se declarase vindecat de COVID-19 în vara aceluiași an.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button