/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Fără salariu încă din 2020. Bugetarii din Capitală se plâng că nu și-au primit încă lefurile pentru luna decembrie

missing
25 ianuarie 2021, ora 21:29

Început de an cu stângul pentru bugetarii din Chișinău. Aceștia sunt nevoiți să-și strângă cureaua și mai mult, întrucât nu și-au primit încă lefurile pentru luna decembrie, iar unii – și pentru noiembrie. Este o situație dificilă mai ales pentru cei care trăiesc de la salariu la salariu, cum ar fi, spre exemplu, profesorii. Aceștia se plâng că nu pot achita facturile și creditele, în timp ce responsabilii declară că la mijloc ar fi o problemă de ordin tehnic și promit că, începând cu ziua de astăzi, aceasta va fi rezolvată.

Colegi, ținând cont că este început de an, finanțarea pentru salariu va fi mai târziu, ca de obicei. Vă rog să atenționați angajații în acest sens. Mulțumim pentru înțelegere!”

Astfel de mesaje au primit angajații din sectorul Educație încă la începutul lui ianuarie. De atunci, multe nu s-au schimbat. Elena, care este educatoare la o grădiniță din Capitală, spune că este pentru prima dată, când i se reține atât de mult salariul.

ELENA MÂNĂSCURTĂ, EDUCATOARE:Facturi sunt, dar nu avem din ce achita. Mai ales că, primind un salariu de 5-6 mii, nu-ți ajunge să ai rezerve pentru următoarea lună.”

Lucrătorii de la contabilitatea instituției strâng din umeri.

ELENA MÂNĂSCURTĂ, EDUCATOARE:Avem promisiuni că vine, în data de 20, vine pe 25, că datele au fost expediate, dar din careva motive, salariul nu este procesat.”

Și profesorii din Chișinău numără zilele, până vor primi leafa bine-meritată și mult așteptată. Aceștia recunosc că aproape nu au economii, întrucât din salariile lor destul de mici, care nu depășesc 6 mii de lei, nu reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre.

NATALIA BZOVAIA, PROFESOARĂ:Luna trecută, în decembrie, am primit salariul pentru noiembrie abia pe 23-24. Unii colegi din Chișinău știu că nu au primit nici pe noiembrie salariul.”

Natalia mai povestește că, recent, s-a tratat de noul tip de coronavirus, ceea ce a implicat cheltuieli și mai mari decât de obicei. Așa că acum e pe zero.

NATALIA BZOVAIA, PROFESOARĂ:Am fost împreună cu familia în carantină, asta înseamnă că nu puteam ieși din casă nicăieri și nici măcar să-mi fac o livrare, deoarece cardul este o bucată de plastic. Dimineața trebuie să te gândești de la cine să împrumuți. De la colegii de la școală nu poți, pentru că sunt în aceeași situație ca tine.”

Șeful Direcției Educație susține că reținerile nu sunt o noutate și că acest lucru se întâmplă în fiecare an.

ANDREI PAVALOI, ȘEF INTERIMAT DGETS:La începutul lunii, sunt introduse planurile financiare în sistemul electronic. 01:09-01:14 Planurile sunt pentru întreg anul, iar lucrul ăsta se întâmplă, de regulă, mai greu.”

În schimb viceprimara, responsabilă de problemele economice, este de părere că de vină ar fi o problemă de ordin tehnic a programului, care procesează salariile. Potrivit ei, din această cauză, au fost afectați bugetarii, care își primesc salariul prin transfer.

INGA IONESII, VICEPRIMARĂ:De astăzi, au început să fie efectuate transferurile, pentru că, joi după-masă, când a fost soluționată această problemă tehnică de program, era târziu, nici băncile și nici trezoreriile nu mia puteau…”

Totuși, responsabilii de la Primărie dau asigurări că, începând cu ziua de astăzi, vor fi achitate toate datoriile față de angajați. Cei din subordinea Direcției Educație, de exemplu, ar urma să-și primează salariile azi-mâine, mai spun cei de la Primărie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram