Pe banii noștri: Cât așteptăm, mai desemnăm un premier

Săptămâna politică s-a desfășurat sub semnul Curții Constituționale. Luni socialiștii s-au bucurat când CC a zis că PAS nu are dreptate, când cere autodizolvarea Parlamentului. Iar joi socialiștilor le-a căzut bucuria-n scârbă deoarece CC a zis că limba română este limbă de stat și rusa nu poate fi „limbă de comunicare interetnică”. Cu o mână primești, cu alta ți se ia, cum s-ar zice.

LUNI, 18 IANUARIE

Curtea Constituțională a zis un NU mare la întrebarea deputaților PAS, care au cerut autodizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Curtea Constituțională a mai stabilit că Maia Sandu trebuie să desemneze un candidat, fără a preciza, într-o manieră moldovenească, când. Cel mai probabil, interpretarea legii ar trebui să se facă exact cam cum se interpretează ora la nuntă și cumătrii. Dacă se zice la ora 6 seara, înseamnă că pe la 9 seara se poate de venit. Pe de altă parte, Maia Sandu, în încercarea de a mai trage de timp pentru a desemna o candidatură, a luat în calcul inclusiv posibilitatea de a veni pe jos de la Bruxelles, unde se afla la începutul săptămânii. Alte variante de a trage de timp luate în calcul sunt: citirea pe silabe a discursului de numire a unui prim-ministru. Dacă citește câte o silabă pe zi trec exact cele 3 luni prevăzute de Constituție.

Asta ca să nu dea posibilitate ca socialiștii, odată pronunțat un nume, împreună cu ȘOR să facă rapid o ședință și să-l numească prim-ministru.

MARȚI, 19 IANUARIE

De-a lungul timpului, ziua de 19 ianuarie este cunoscută ca o zi a unității naționale a Republicii Moldova. Odată pe an, cetățenii, indiferent de religie, vârstă, sex, orientare geopolitică sau sexuală, apartenență politică, se adună și așteaptă cu nerăbdare ceva. Este vorba de clipul video sau fotografiile de la scăldătoarea de Bobotează a lui Igor Dodon, cunoscută și ca cea mai prolifică sursă de glume și meme-uri din an.

Se pare că deocamdată scăldatul în apă rece nu micșorează… rating-ul politic.

MIERCURI, 20 IANUARIE

Deputații revin la muncă. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat o decizie prin care începe sesiunea de primăvară a Parlamentului. PAS propune, în acest sens, să se facă ceva ce știu deputații mai bine – să nu muncească. Mai precis, aceștia propun o declarație în Parlament prin care deputații să nu se prezinte la ședințele unde se votează Guvernul. Nimic mai ușor, am zice.

JOI, 21 IANUARIE

Curtea Constituțională a anulat o lege votată de socialiști și Partidul Șor în luna decembrie a lui 2020. Legea se referea la statutul limbilor de circulație pe teritoriul Republicii Moldova și stabilea ca limbă de comunicare interetnică limba rusă. Acum, nu este clar dacă primeai amendă dacă vorbeai în limba engleză cu un găgăuz. Nu avem o glumă anumită aici, doar o să menționăm despre faptul că, înainte cu o seară, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, zicea că rezultatul „va fi un eșec lamentabil” al celor care au depus sesizarea la CC. Eșecul a fost, într-adevăra, lamentabil a fost.

Ilan Șor trebuie să-i plătească Maiei Sandu 50 de mii de lei, după ce președinta a câștigat în judecată un proces, intentat pentru că Șor a acuzat-o că a primit bani în plic. Șor a anunțat că va contesta decizia, dar avem o curiozitate, totuși, dacă instanța finală îi dă câștig de cauză Maiei Sandu. Ilan Șor, când va plăti despăgubirea de 50 de mii de lei, îi va pune în plic? Dacă îi va pune în plic, înseamnă că acesta, totuși, a avut dreptate când a zis că Maia Sandu a primit bani în plic? Întrebări peste întrebări.

VINERI, 22 IANUARIE

Activistul Ștefan Gligor își lansează un partid politic. Potrivit lui, în echipa sa sunt cel puțin 30 de membri, dintre care, doar o treime vor să intre oficial în politică. Încă nu e clar dacă cele două treimi știu că sunt într-un proiect politic. Este al doilea proiect politic lansat săptămâna asta, după ce și Ruslan Codreanu, fost primar interimar de Chișinău, a anunțat că își face partid. În cazul lui Codreanu, cel mai probabil, în cea mai caracteristică tradiție, Codreanu se va autodesemna președinte la un moment dat, după ce Silvia Radu își va da demisia, iar numirea lui Năstase va fi oprită de justiție.

ÎNTRE TIMP, ÎN MOLDOVA

Singura companie care se ocupa cu colectarea separată, sortarea și reciclarea deșeurilor din Chișinău, ABS Recycling, anunță că își sistează activitatea. Se întâmplă după ce primăria Chișinău a refuzat să prelungească programul pilot început încă în 2017. Astfel, aproape 200 de persoane, o bună parte din categorii sociale vulnerabile, își vor pierde locul de muncă.

Primarul Ion Ceban a acuzat compania de șantaj și a spus că orașul va găsi alte soluții.

Gunoiul va merge la Țînțăreni.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.