‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriPrimul fermier din țară care a cumpărat 110 vaci de rasa Jersey

Primul fermier din țară care a cumpărat 110 vaci de rasa Jersey

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

SRL „Agro-Gogu” din s.Ruseni, r-ul Anenii Noi a achiziționat 110 vaci de rasa Jersey. Potrivit informației Consiliul raional Anenii Noi, sunt primele vaci de această rasă la noi în țară.

Jersey – rasa cu cel mai mare procent de grăsime în lapte

Supranumită și rasă de unt, pentru că dă cel mai gras lapte, Jersey este vaca cu care se pot echilibra veniturile unei ferme în această perioadă tulbure, iar Mihail Gogu, administratorul întreprinderii susține că procesatorii „se bat” pentru laptele lor.

„Vacile Jersey au cea mai lungă viață productivă, fiind rasa cu cea mai îndelungată perioadă în care dau lapte. În plus, această rasă este mult mai tolerantă la căldură decât alte rase și este adaptată la o varietate mare de condiții climatice și geografice.

Vacile de rasa Jersey sunt originare de pe insula Jersey, localizată între Franța și Anglia. Astăzi, pot fi găsite din Danemarca până în Noua Zeelanda, Canada și sudul Americii, sudul Africii și Japonia, iar laptele acestora are o grăsime de 5,92 la sută şi proteină de 4,12 la sută. Este o vacă nepretențioasă, dacă îi oferi condiții optime, are performanțe extraodinare la lapte, dă 22-25 de litri de lapte pe zi”, ne-a dezvăluit fermierul.

Un raport deosebit de important în prețul laptelui îl are și cazeina, principala proteină din lapte. Spre exemplu, rasa Holstein și Montbeliarde au 3,09 și 3,22 la sută proteină, iar raportul cazeină/proteină este 81,1 la sută, respectiv 81,7 la sută.

Citește și despre Endometrita – boală frecvent întâlnită la vaci după fătare.

Comparativ aceste rase, vacile Jersey au un raport cazeină/proteină mai mare cu 3,0 la sută, respectiv cu 3,5 la sută.

Dacă faci fermă numai cu rasa Jersey, ideal ar fi să ai o făbricuță a ta unde să procesezi laptele și să scoți numai produse de calitate: unt, brânzică, acestea fiind și planurile pentru viitor ale fermierului.

Un alt avantaj al rasei de bovine Jersey este că, în comparație cu alte rase, nu necesită mai multă hrană pentru aceeași cantitate de grăsime și proteină din lapte.

‹ adv ›

Laptele provenit de la vaca Jersey are un gust fin și conține în mod natural un procent mare de proteine, calciu și alți nutrienți importanți. Vaca Jersey este renumită pentru longevitate, având în medie 5 nașteri de-a lungul vieții. Va începe să se reproducă la vârsta de 15 luni, iar gestația va dura 9 luni de zile.

FOTO: jersey.com.au

La maturitate, acestea ajung la greutatea de 450 de kilograme. Ca și comportament, vacile sunt foarte docile și ușor de gestionat, iar taurii sunt cei mai liniștiți dintre toate rasele. Animalele au linii foarte rafinate la cap și umeri.

Mai multe detalii despre ferma din țară care deține rasa Friză Olandeză, găsiți în acest articol.

‹ adv ›

Află și despre Cum și când însămânțăm vacile după fătare. Sfaturi utile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›