image
Sursa foto: Getty Images

Un bărbat din Islanda a primit primul transplant dublu de brațe din lume

Un bărbat din Islanda a fost primul pacient din lume care a primit un transplant dublu de brațe, la două decenii după ce și-a pierdut ambele membre superioare în urma unui accident, scrie The Guardian.

Doctorii care l-au operat pe Felix Gretarsson, în vârstă de 48 de ani, spun că acesta se recuperează bine în urma intervenției chirurgicale însă susțin că nu este clar deocamdată câtă mobilitatea va recăpăta bărbatul.

Chirurgul-şef Aram Gazarian a declarat într-o conferinţă organizată vineri că „dând puţin cuiva care ducea lipsă de atât de multe este deja mult”.

„Dacă va putea să îndoaie cotul, va fi un lucru ce îi va schimba viaţa”, a mai adăugat medicul.

Felix Gretarsson a fost operat luna aceasta într-un spital din orașul francez Lyon. El și-a pierdut ambele brațe în 1998, când în timp ce lucra la o linie de înaltă tensiune, o descărcare de 11.000 de volți i-a ars brațele și l-a aruncat la pământ.

Bărbatul a suferit atunci mai multe fracturi şi leziuni interne şi a fost timp de trei luni în comă iar medicii chirurgi i-au amputat ambele mâini. Ulterior, acesta a mai suferit câteva operații, inclusiv un transplant de ficat.

Când expertul pionier în transplant de mână, Jean-Michel Dubernard, stabilit la Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferinţă, Gretarsson l-a întrebat dacă este posibil să îi înlocuiască cele două membre pierdute.

Operaţia a fost „cel mai mare vis al lui”, a declarat soţia lui Gretarsson, vineri, la conferinţă, adăugând însă că ea nu a simţit că intervenţia este cu adevărat necesară.

A durat mai mulți până a fost găsit un donator potrivit pentru Gretarsson, însă în tot acest timp, 50 de medici și asistenți s-au pregătit pentru această intervenție.

În total, patru echipe de chirurgi au luat parte la operație, pentru a minimaliza timpul de tranziție dintre donator și beneficiar.

Medicii susțin că perspectiva pentru ca brațul drept să devină funcțional este mai bună decât pentru brațul stâng, unde a fost nevoie de o reconstrucție totală a umărului. La nouă zile după operaţie nu a fost detectată nicio complicaţie serioasă, au adăugat aceștia.

Pacientul, care mai are de aşteptat până în momentul în care îşi va putea mişca braţele, părea vizibil încântat de rezultat într-o scurtă înregistrare video din camera de spital prezentată la conferinţă.

„Având în vedere nivelul amputării, nu putem promite nimic”, a spus Lionel Badet, chirurgul care a lansat în 2010 protocolul medical pentru această operaţie. El a adăugat că echipa de medici îl va susţine toată viaţa pe Gretarsson, pe care îl aşteaptă mulţi ani de recuperare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: