Moldova

Partidele încep pregătirile pentru alegeri anticipate

Igor Dodon, liderul socialist, a spus vineri pe blogul său că legea privind statutul limbii ruse, anulată joi de curtea constituțională, va fi re-votată în parlament, iar susținătorii lui o vor apăra și prin proteste stradale, dacă Maia Sandu va refuza s-o promulge.

Votată de socialiști înainte de plecarea lui Igor Dodon de la președinție, legea obliga instituțiile statului să comunice și în rusă cu cetățenii, mai ales în scris, dar Curtea Constituțională a spus joi că în R. Moldova este o singură limbă de stat, româna, iar o astfel de egalare a rusei cu ea nu este permisă de constituție și a anulat-o. În timp ce socialiștii își strâng rândurile în apărarea legii, unii analiști sugerează că ei au anticipat că va fi oprită pentru că, altfel, ar fi solicitat un aviz al guvernului care va plăti pentru reeditarea în rusă a actelor publice, dar ar fi ales s-o promoveze pentru a crea prilej de discordie între susținătorii și contestatarii ideii, în ajun de anticipate.

 

„Miza a fost să plaseze o mină cu efect întârziat… ca să ne războim între noi,” a comentat de exemplu Iulian Groza, director al unei organizații neguvernamentale moldovene pentru promovarea reformelor europene.

Tot ca parte din pregătirile dinaintea anticipatelor este văzut și apelul către unitate a lui Igor Dodon formulat recent într-o apariție televizată și adresat forțelor politice de pe stânga. Liderul socialist a refuzat să numească vreo formațiune anume atunci când a vorbit despre nevoia unui bloc de partide care să se adune în jurul socialiștilor, dar analiștii, printre ei Victor Ciobanu, nu cred că e vorba de vreuna din formațiunile conduse de Usatâi sau Șor: „Probabil se referă la recent creatul tot de socialiști partiduț -spoiler “Наши” și deci acesta este doar un prilej mediatic de a spune că este o consolidare a forțelor pe stânga, pentru că Usatîi și, eventual Șor, sunt concurenții socialiștilor, iar Șor își are segmental lui bine structurat și pe care îl stăpânește destul de bine, deci nu cred că ar accepta ideea.”

Eu cred că PAS va merge de unul singur, contând pe victoria Maiei Sandu

Ce se întâmplă, însă, de partea cealaltă a spectrului politic, pe dreapta, acolo unde fostele aliate din blocul ACUM sunt acum separate, ca și formațiunile considerate tradițional unioniste, l-am întrebat pe Victor Ciobanu? „Eu cred că PAS va merge de unul singur, contând pe victoria Maiei Sandu și pe un scor ceva mai bun, dar insuficient pentru guvernare. Dacă ne uităm pe ultimele sondaje, avem socialiștii, Usatîi, Șor și PAS-ul care trec. Și atunci ne întrebăm cu ce e mai bun viitorul parlament din punctul de vedere al PAS-ului care vrea susținere pentru reforme, deci are nevoie de consolidarea puterii la polul Maiei Sandu și a PAS-ului? Acum acest lucru este imposibil, de aceea, am remarcat tezele lui Valeriu Munteanu despre consolidarea dorită pe segmental unionist, o consolidare în două variante – cu PAS-ul împreună, sau doar cu platforma DA, care așa cum s-a remarcat în ultima vreme și-a modificat mesajul în unul mai unionist. Și acesta ar putea fi un alt pol de atracție pentru celelalte partide care au scor mic, dar în bloc ar putea obține un scor trecător în legislativ.”

Pe centru, unde s-ar afla încă nehotărât un segment de electorat al democraților, un cunoscut activist, Ștefan Gligor, jurist de meserie, fost aspirant la funcția de procuror general la ultimul concurs, a vorbit recent de lansarea unei noi formațiuni politice: „Nu m-am implicat în politică până nu am înțeles că avem toate șansele să pierdem aceste alegeri”, a declarat Gligor, încă înainte de lansarea oficială a formațiunii, având în vedere forțele politice reformatoare.

L-am întrebat pe Victor Ciobanu cât de realiste i se par aceste aspirații: „Totul depinde de cum își va construi noul partid strategiile, tactica de comunicare și dacă va avfea suficient timp să preia voturile care parțial au plecat de la PD în indeciși.”

Alegerile parlamentare anticipate, pe care spun că și le doresc toate partidele, dar mai ales noua președintă, vor mai avea niște momente de cumpănă, de exemplu atunci când Sandu va propune sau nu un premier sau când socialiștii vor decide sau nu sa-l voteze. Nu este clar deloc când vor avea loc, dar se știe că Sandu și le dorește cât mai repede, ca să poată începe să guverneze, iar socialiștilor le-ar pica bine un scrutin mai spre toamnă, mizând pe o erodare a popularității lui Sandu. 

moldova.europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *