Pavel Voicu explică numirea lui Corduneanu la IGPF: „Transferul a fost realizat în strictă conformitate cu legea”

Transferul lui Petru Corduneanu de la Inspectoratul General de Carabinieri în funcția de șef adjunct al Poliției de Frontieră, la mijlocul lunii ianuarie, a fost făcut în strictă conformitate cu legea și fără nicio abatere de la procedurile legale. Declarația aparține ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, în urma unei solicitări făcute de către deputații Dumitru Alaiba și Lilian Carp, de a anula ordinul de numire al lui Corduneanu în funcția de șef adjuct al Poliției de Frontieră.

Foto: colaj

„Vă comunic despre faptul că, interdicțiile (Guvernului al cărui mandat a încetat) stabilite la art.15 alin.(2) lit. e) din Legea nr.136/2017 se aplică în modul corespunzător miniștrilor doar pentru votul exprimat în cadrul ședințelor Guvernului în legătură cu numirea sau eliberarea din funcție a persoanelor cu funcții de demnitate publică sau a funcționarilor publici din cadrul instituțiilor indicate în mod exhaustiv la art.7 lit. i) din aceeași Lege, inclusiv pentru numirea sau eliberarea din funcție a conducătorilor și adjuncților conducătorului autorităților administrative centrale subordonate Guvernului. Întru susținerea tezelor se menționează că odată cu adoptarea Legii nr.136/2017 cu privire la Guvern, puterea legislativă a delimitat clar atribuțiile Guvernului/Guvernului al cărui mandat a încetat, inclusiv a Prim-ministrului, prim-viceprim-ministrului, viceprim-miniștrilor și miniștrilor acordate pentru adoptarea deciziilor colegiale de funcțiile și atribuțiile ministrului încredințate pentru realizarea mandatului său.

Relevante la caz sunt prevederile art.25 alin.(3) din Legea nr.136/2017 cu privire la Guvern care stabilesc expres că, în realizarea mandatului său, ministrul conduce ministerul care îi este încredințat la acordarea votului de încredere, determină obiectivele și direcțiile strategice în domeniile de activitate ale ministerului în conformitate cu programul de activitate al Guvernului, reprezintă ministerul în relațiile cu alte autorități publice, persoane fizice și persoane juridice de drept public și de drept privat din țară și din străinătate, exercită și alte funcții și atribuții care decurg din prevederile prezentei legi și ale cadrului normativ.

Suplimentar, conform art.14 alin.(1) din Legea nr.288/2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ocuparea funcțiilor publice cu statut special, vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se realizează prin concurs, promovare, transfer, detașare și asigurarea interimatului funcției”, susține Voicu.

Pe 19 ianuarie, Petru Corduneanu s-a ales cu o nouă funcție - șef adjuct al Poliției de Frontieră. Transferul s-a produs în nici o lună. Petru Corduneanu a fost numit în funcția de Comandant adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri pe 28 decembrie.

Vicedirectorul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Petru Corduneanu a demisionat din funcție. Potrivit SPPS, cererea a fost depusă încă luni, 21 decembrie, de către Corduneanu, a fost acceptată de către șeful statului, iar decretul urmează să fie publicat la sfârșitul acestei săptămâni în Monitorul Oficial.

Recent, deputații Dumitru Alaiba și Lilian Carp au cerut să fie anulat ordinul de numire al lui Corduneanu în funcția de șef adjunct al IGPF.


Pub