Purtător de cuvânt al PD, când era lider Plahotniuc și fost consilier al lui Chicu. Cine sunt cei 11 candidați care vor să arbitreze la CtEDO, admiși la proba interviu

11 din cei 13 candidați la concursul pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova au trecut în etapa a doua. Printre aceștia se regăsesc nume notorii și cunoscute, prezente în viața politică a țării, printre care și avocați și funcționari publici.

Foto: colaj

Prisac Alexandru

- este un avocat licențiat în 2010. Potrivit unui CV, publicat pe pagina Universității de Studii Europene din Moldova, instituția unde a obișnuit diploma de licență, master și doctorat și unde este lector din 2009, Prisac are peste 11 publicații științifice și publicații științifico-didactice. Acesta face consultanță în materia dreptului de proprietate, apărarea dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale, întocmirea, redactarea, expertizarea juridică a oricărui tip de contract ș.a.

Gamurari Vitalie

- doctor în drept, a fost deținut funcția de purtător de cuvânt al PD, în perioada 27 martie 2017 - 27 iunie 2019, perioadă în care formațiunea era condusă de Vladimir Plahotniuc. Timp de 5 ani, în perioada 2008 - 2013 a fost decan al Facultății de drept la ULIM, iar din 2015 până în prezent se află la șefia școlii Doctorale Drept, ULIM. Acesta a fost și membru al Colegiului disciplinar din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii din 10.11.2015.

Gurin Marin

- Marin Gurin a fost numit în funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO în luna mai 2016, iar în septembrie 2016 a cerut să fie suspendat din această calitate, din motive personale. În luna octombrie 2016 a fost delegat de Guvern într-o misiune specială în Mali (Africa), Atunci, responsabilii de la Ministerul Justiției au spus că Marin Gurin va reveni în funcția de agent guvernamental după jumătate de an. În 2017, Marin Gurin, fratele fostului procuror general, a demisionat din funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO. În 2019 Marin Gurin, a fost ales membru, din partea Republicii Moldova, în Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI).

Moraru Lilian

- La sfârșitul anului, Guvernul Chicu a aprobat numirea lui Moraru în funcția de Consul al RM în orașul Nice, Franța. Anterior, Moraru a deținut funcția de șef al Direcției cooperare multilaterală, MAEIE al Republicii Moldova, iar în perioada 2015 - 2017 a fost ambasador al RM în Franța. Înainte de asta a fost consilier din cadrul ambasadei.

Lilian Apostol

- Lilian Apostol este absolvent al Universității de Studii Europene din Moldova. În 2012 a fost numit șef adjunct al direcției agent guvernamental în cadrul Ministerului Justiției. Acesta a asigurat interimatul funcției din 2011. Pe 2 decembrie 1015, Lilian Apostol, a fost eliberat din funcţie în baza cererii de demisie.

Gribincea Vladislav

-Gribincea este avocat din Chișinău și director executiv al „Centrului de resurse juridice formular Moldova”. El activează în sectorul non-guvernamental din anul 2002. Experienţa lui ţine de reformarea justiţiei şi Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Vladislav a fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei moldoveneşti cu privire la organizarea judecătorească, procedura civilă şi procedura penală. El a mai fost implicat în elaborarea Legii cu privire la libertatea de exprimare şi a Legii cu privire la Agentul Guvernamental.

Gribincea este membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. Începând cu anul 2002, el reprezintă reclamanţii în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în litigii strategice la nivel naţional. El a compărut în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în calitate de reprezentant în multe cauze importante sau de o complexitate deosebită, cum ar fi Ilaşcu şi alţii c. Moldovei şi Rusiei, Ivanţoc şi alţii c. Moldovei şi Rusiei, Guja c. Moldovei, Boicenco c. Moldovei, Manole şi Alţii c. Moldovei, Iordachi ş.a. c. Moldovei, sau Urechean şi Pavlicenco c. Moldovei.

Grosu Vladimir

- Jurist, doctor în drept, conferențiar universitar și politician. În perioada 18 februarie și 30 iulie 2015 a îndeplinit funcția de Ministru al Justiției al Republicii Moldova în Guvernul Gaburici, fiind înaintat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Din decembrie 2006 până în iunie 2011, Vladimir Grosu a fost reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Burac Victor

- este avocat. Potrivit zdg, în 2018, în semn de solidaritate și susținere a avocatului Victor Panțîru, care și-a dat recent demisia din funcția de membru al Consiliului Uniunii Avocaților în semn de protest, Burac și-a anunțat demisia.

Mîțu Gheorghe

- În 2003 a fost lector la Catedra de drept Civil a Universității de Stat din Moldova, iar peste 3 ani fost numit consultant principal în Serviciul de Acte ale Președintelui în cadrul Direcţiei de Drept și relații publice a Aparatului Președintelui RM, paralel, prin cumul, exercitînd și funcția de lector universitar. În perioada 2012 - 2014, a fost prodecan al Facultății de Drept a USM. În 2014 a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Râșcani, Chișinău.

Eșanu Nicolae

- Din 18 noiembrie, 2019, Eșanu este numit consilier al premierului Chicu. Anterior a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, iar timp de aproape 10 ani a fost viceministru în cadrul aceluiași minister. Din 2005, Nicolae Eșanu este reprezentantul Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, fiind membru, iar din 2017, membru supleant al Comisiei. Totodată, Nicolae Eșanu a fost ales în 2019 pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Parlamentului.

Scobioală Diana

- aleasă la șefia Institutului Național al Justiției, pentru al doilea mandat în martie, 2020. Aceasta are studii în drept, la Universitatea de Stat și studii postdoctorat la Academia de Științe a Moldovei. Timp de 9 ani a lucrat la ministerul Justiției, inițial în calitate de specialistă principală la Direcţia principală agent guvernamental și relaţii internaţionale, iar ulterior a devenit șefa direcției, potrivit rise.md

A doua etapă - interviul, se va desfășura miercuri, 27 ianuarie 2021, ora 11:00, la sediul Ministerului Justiției.

În concurs s-au înscris 13 persoane, termenul limită fiind de 12 ianuarie 2021.

Până la data de 29 ianuarie 2021, Comisia nominalizată va selecta și va prezenta Guvernului trei candidați pentru a fi propuși la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Concursul pentru lupta fotoliului de judecător CtEDO a fost anunțat la 30 noiembrie. Proiectul a fost aprobat de către cabinetul de miniștri, proiectul prevede crearea unei Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și aprobarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.


Pub