fbpx

foto | Urmează să susții examenul TOEFL sau Cambridge? Sfaturi de la studenții care au obținut un rezultat de invidiat

An de an, tot mai mulți absolvenți aleg să susțină unul dintre cele trei examene internaționale la limba engleză (TOEFL, Cambridge sau IELTS). Totuși, în Republica Moldova, cele mai populare printre adolescenți sunt primele două. Fie că își doresc să fie scutiți de BAC-ul la limba străină sau să ajungă la universitate peste hotare, absolvenții investesc resurse considerabile pentru a obține un rezultat cât mai bun.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Câțiva tineri, care au trecut deja prin această experiențâ, ne-au povestit cum s-au pregătit pentru test, unde au făcut cursurile și ce metode de învățare au folosit.

Chiar dacă experiența și rezultatul fiecăruia diferă, toți adolescenții ne-au confirmat că stresul este inamicul numărul unul, iar din cauza emoțiilor pot interveni greșeli minore, care însă „costă scump” la calcularea punctajului final.

Cambridge Advanced

Cambridge Advanced (CAE) este un examen de limba engleză, care le oferă studenților testarea competențelor în limba engleză și un nivel ridicat de fluență necesar pentru a reuși la facultate sau universitate pe programe universitare și postuniversitare. Examenul Cambridge Advanced permite, de asemenea, să comunici eficient la locul de muncă și să participi cu încredere la întâlniri sau la tutoriale și seminare academice. Nivelul B2 își oferă nota 10 la BAC.

Luminița Moșanu

„Vorbind despre examenul Cambridge, am optat pentru CAE (C1 level). Examenul, în sine, include cinci părți: use of English, Reading, Writing, Listening și Speaking. Referindu-mă la pregătirea propriu-zisă pentru acest examen, inițial, am decis să-mi testez abilitățile prin efectuarea diferitor teste similare de pe internet. Asta m-a ajutat să determin aspectele la care trebuie să atrag mai multă atenție și un alt beneficiu al acestei practici este familiarizarea cu structura, formatul și conținutul testului. Vizionarea filmelor în engleză, utilizarea manualelor de specialitate și discuțiile în engleză cu prietenii mei.

De asemenea, e important să cunoști cum vrei să susții testul: computer based sau paper based. Eu am ales să susțin the computer based exam. Avantajele acestei modalități sunt: o calitate mai bună a materialului audio (propria pereche de căști), posibilitate de integrare a fragmentelor de text în spațiile libere cu ajutorul cursorului.

În timpul examenului încercați să vă păstrați calmul și să ascultați nemijlocit de supraveghetorul vostru. Și cel mai important lucru – interacționați în pauze cu alți colegi de ai voștri care susțin examenul, faceți noi prieteni și dați tot ce aveți! (PS: luați-vă o gustare, masca și apa)”.

Daniel Parfene

„Pentru a susține examenul Cambridge am frecventat un centru de limbi străine, unde am participat la ore speciale de pregătire. Ideea principală este să te pregătești de ore conștiincios și regulat, de altfel riști să rămâi în urmă și să devii confuz. Cu aproximativ o lună înainte de examenul real am susținut o simulare, împreună cu profesorul meu. 

În ziua examenului aveam emoții nemaipomenit de mari, ba chiar simțeam că nu puteam respira. Totuși mi-am spus că trebuie să mă autocontrolez și să valorific tot ce am studiat până acum. 

Deoarece a fost prima mea experiență de acest timp, am fost stresat. Însă, din cauza stresului, mulți elevi se pomenesc că comit greșeli. Examenul Cambridge conține multe „întrebări capcană”, însă cu puțină atenție ele pot fi răspunse corect”.

Loredana Avram

„Dacă vreți să susțineți examenul Cambridge cu brio, la fel mine și alți elevi, am câteva sfaturi pentru voi. Primul meu sfat este să profitați la maxim de resursele gratuite de pe internet.

Pentru a susține etapa de Speaking cu succes, eu priveam pe YouTube clipuri cu elevi care dau examenul și, la final, citeam comentariile examinatorilor și analizam greșelile, pe care să nu le comit și eu. Pentru etapa de Writing este esențial să substituiți cuvintele din vocabularul uzual cu cele mai avansate. Ce am făcut eu a fost să formulez o listă cu cele mai utilizate cuvinte și varianta lor mai avansată. Spre exemplu, în loc de a scrie „important”, înlocuiam cu „pivotal” sau “crucial”.

Emoțiile din timpul examenului sunt uneori un impediment,de aceea recomand să ascultați muzica voastră preferată înainte de test, pentru a vă ridica nivelul de serotonină în sânge. Și țineți minte că totul e în mâinile noastre!”.

TOEFL – Test of English as a Foreign Language

Testul TOEFL iBT îți măsoară capacitatea de a utiliza și înțelege limba engleză la nivel universitar și academic. El evaluează, de asemenea, cât de bine combini abilitățile de ascultare, citire, vorbire și scriere pentru a îndeplini sarcini academice.

Nivelul mediu de calificare în limba engleză variază între Intermediar și Avansat (B2-C1). Examenul este potrivit pentru studenții care intenționează să studieze la o instituție de învățământ superior, pentru admiterea la un program de limbă engleză, pentru cererile de viză pentru studenți și lucrători. Examenul este testul bazat pe calculator, care testează, scrie, ascultă și citește abilitățile online. Scorurile testului TOEFL sunt valabile timp de 2 ani de la data testării. Un scor de cel puțin 86 de puncte din 120 își oferă nota 10 la BAC.

Sanda Poștaru

„Am dat TOEFL iBT în vara anului 2019, când în paralela mea era „febra examenelor de engleză”. Trist este că nici măcar n-am avut nevoie de el până la urmă, de asta aș zice că e bine să fii destul de sigur că acolo unde ai de gând să aplici, se cere TOEFL, decât doar să-l dai pentru că „acum e timpul de dat”. Până la urmă e o experiență destul de stresantă, dar și scumpă, mai ales dacă tinzi spre un punctaj foarte mare.

Din propria experiență și din ce am mai auzit de la colegi, odată ce decizi să faci cursuri de pregătire, e destul de important să alegi cu grijă profesorul sau centrul de limbi străine în care decizi să investești, pentru că dacă te duci la niște „cursuri intensive de grup” la centrul de lângă casă, riști să te alegi cu un multe foi cu exemple de exerciții și șapte eseuri pentru acasă.

Eu recomand câteva lecții intensive cu un profesor calificat, decât multe lecții de grup. Știu și persoane care s-au pregătit singure, și au acumulat un punctaj destul de mare. În cadrul pregătirii pentru TOEFL nu ar trebui să înveți mai multă engleză decât știi deja, ci mai degrabă să memorezi structura testului și cum să răspunzi corect la fiecare item pentru un punctaj maxim. Așadar, odată ce știi structura fiecărui exercițiu și ai o engleză decentă, o să fie bine.

Să zic că stresul face mai mult rău și ar trebui să te duci relaxat la examen, e inutil, pentru că-i una de zis și alta de făcut. Totuși ține minte că atunci când îți faci foarte multe griji, poți să te pomenești în situația că nu mai știi cum se scriu cuvinte elementare în engleză”.

Dragoș Botnari

„Nu este absolut necesar să faci cursuri de pregatire pentru TOEFL, deoarece materialul de pregătire poate fi găsit online. Totuși, atunci când ai suportul unui profesor competent, rezultatul tău va fi unul cu mult mai bun, mai ales dacă este vorba de secțiunea Speaking și Writing.

În cadrul primelor simulări, la partea de Listening, în timp ce audiam materialele, încercam să iau cât mai multe notițe. Totuși, așa am observat că nu reușeam să notez toată informația importantă, dar nici să înțeleg totalmente conversația. Ulterior am decis ca, în loc să scriu jos detalii, să mă concentrez pe ceea ce ascultam și să încerc să înțeleg conținutul.

La partea de Reading sunt mai multe metode care te pot ajuta să i-ai un punctaj mare, însă una dintre cele mai eficiente este să citești textul integral, ca ulterior să știi unde să cauți informația cerută.

Mulți ar spune că este o pierdere de timp. Eu cred că cea mai mare pierdere de timp e atunci când nu știi unde să găsești răspunsul unei întrebări și să rămâi blocat câteva minute bune (timp în care cronometrul evident că nu se oprește).

Pentru Writing și Speaking e de-ajuns să ai un vocabular bogat, la care poți lucra în timpul cursurilor de pregătire”.

Lena Gladun

„Inițial am mers la pregătire și eram sceptică. Nu vedeam sens în pregătire adițională pentru un examen la o limbă în care sunt fluentă. Am avut o profesoară excelentă in gimnaziu și liceu, am făcut cursuri trei ani de zile, am călătorit peste hotare, de ce să fac pregătire? Răspunsul a fost simplu – structura examenului.

Toate părțile examenului au capcanele lor, însă toate au la bază subiecte din chimie, fizică, economie, biologie. Acestea tind să fie specifice, deoarece informația ar trebui să fie nouă pentru participant. Astfel se testează abilitatea de înțelegere a textului, dialogului, anunțului, etc.

Important e să țineți minte un lucru – graba strică treaba. Aveți patru ore la dispoziție, folosiți-le. Scrieți cuvintele cheie pe maculator. Dacă vedeți un desen sau tabel, reproduceți-l. Vorbiți clar la o distanță adecvată de microfon.

De examen nu m-am temut până în ultima secundă. Am început să mă tem când eram în sala de așteptare și toți au fost chemați să intre, dar eu încă nu. Când am început examenul îmi era greu să mă concentrez. Mă gândeam la prea multe și mi-am făcut repede scheme ale cronologiei examenului pe maculator. Acest lucru m-a motivat.

M-a ajutat mult felul în care făceam notițe. Nu scriam propoziții, dar un singur cuvânt care mi se asocia instantaneu cu informația de care aveam nevoie. De exemplu, dacă cineva vorbea de o vacanță la munte, eu scriam zăpadă. Totuși, termenii cheie, precum termeni din fizică, a trebuit sa-i notez integral. Acest lucru mi-a garantat un răspuns mai puternic și coerent.

Când am ieșit de la examen credeam că am scris deplorabil. Breaking News: It’s normal. De obicei acesta e un semn bun (am observat asta și mai târziu la examenele universitare). Până la urmă nu m-a influențat prea mult nici stresul, nici anarhia sonoră persistentă. Stress is what we make of it. If we keep it positive, our brains will be on our side”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button