CSI / Rusia

Rusia i-a reţinut pe doi aliaţi ai criticului Kremlinului Alexei Navalnîi

Navalnîi, cel mai cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin, a fost reţinut weekendul trecut şi încarcerat ulterior pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate, după ce a revenit în Rusia pentru prima oară după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.

Politicianul acuză că Putin a ordonat uciderea sa, fapt negat de Kremlin. Susţinătorii lui Navalnîi au făcut apel pentru organizarea unor proteste naţionale, sâmbătă, în speranţa de a presa Kremlinul să îl elibereze înainte de alegerile parlamentare din Septembrie.

La Bruxelles, ca reacţie la arestarea lui Navalnîi, parlamentarii europeni au cerut ca UE să oprească finalizarea conductei de gaze Nord Stream 2 care va transporta gaze naturale către Europa.

Aliaţii interni ai lui Navalnîi au spus că poliţia a mers acasă la activişti, inclusiv la purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiş, pentru a-i avertiza înaintea protestelor planificate.

”Poliţia a forţat deschiderea uşii afirmând: ”Ieşiţi, veţi ieşi oricum sâmbătă şi vă vom reţine”, a scris Iarmiş pe Twitter.

Vladlen Los, avocat belarus al grupului lui Navalnîi, a spus că a fost reţinut şi că i s-a spus să plece din ţară până luni, fiindu-i interzis să revină până în noiembrie 2023.

Poliţia l-a mai reţinut pe o aliată a lui Navalnîi, Liubov Sobol, a spus aceasta, cerând oamenilor să participe la protest. Motivul reţinerii ei este neclar.

Potrivit autorităţilor, protestele planificate sunt ilegale, iar oamenii care fac astfel de apeluri vor fi traşi la răspundere.

Autoritatea de supraveghere a sectorului comunicaţiilor, Roskomnadzor, a anunţat că va amenda platformele de socializare pentru conţinutul pe care îl consideră ilegal, întrucât cere minorilor să participe la proteste ilegale.

Unele personalităţi din Rusia, între care jucătorul de hockey Artemi Panarin, precum şi rapperi, actori, scriitori şi alţii, au postat mesaje şi video-uri pentru a-l susţine pe Navalnîi pe reţelele de socializare. TikTok a fost inundată cu video-uri pentru promovarea protestelor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *