(video) PSRM anunță proteste în toată țara: „Decizia Curții Constituționale va avea consecințe grave”

Liderul Partidului Socialiștilor anunță că săptămâna viitoare vor fi organizate mai multe proteste în orașe din țară, care vor culmina cu un protest masiv la Chișinău. Asta după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea ce stabilea un statut special pentru limba rusă, în Republica Moldova

Foto: UNIMEDIA

„Deciza de ieri a Curții Constituționale va avea consecințe serioase. Mă sună colegii din raioane și spun că săptămâna viitoare vor fi proteste în toate orașele țării, care vor culmina cu un protest masiv la Chișinău.

Limba rusă este atacată de către Maia Sandu încă de când era ministră a Educației, când a exclus limba rusă din școli.

În campanie a vorbit în limba rusă, mulți au crezut-o și acum ce?

Cât despre poziția noastră, astăzi noi vom înregistra un nou proiect de lege privind limba rusă ca limbă de comunicare interetnică. Vom insista să fie din nou votat și vom vedea ce va face Maia Sandu, va decreta sau nu? Ea când are nevoie, vorbește în rusă, chiar și în găgăuză, dar noi știm costul acestor promisiuni deșarte.

Noi vom face totul pentru a asigura pacea interetnică, iar limba rusă va fi limba de comunicare interetnică”, a declarat Igor Dodon.

Curtea Constituțională a examinat pe 21 ianuarie 2020 sesizările privind statutul special acordat limbii ruse ca limbă de comunicare între minoritățile interetnice din Republica Moldova. Legea nr. 234 a fost declarată neconstituțională. Totodată, judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată în legătură cu decizia adoptată de către Curtea Constituțională.

Sesizarea de verificare a constituționalității legii a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Deliberările pe acest subiect au durat mai bine de 3 ore.

La mijlocul lunii decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub