(video) Socialiștii nu renunță: O nouă Lege privind funcționarea limbilor în Republica Moldova

Deputații socialiști vor înainta în Parlament un nou proiect de lege, ce oferă statut special limbii ruse și o stabilește drept limbă de comunicare între minoritățile etnice. Asta chiar dacă magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională prevederile unei legi similare, în ședința din 21 ianuarie 2021. „Republica Moldova are nevoie de legislație lingvistică. Mișcările șovine nu pot fi promovate. Decizia CC de ieri a fost o palmă dată drepturilor omului”, a declarat ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi.

Foto: UNIMEDIA

„Constatăm că revenim la unele practici din perioada statului capturat, când Parlamentul este subminat prin Curtea Constituționale. Ne pare rău că CC se transformă într-o unealtă politică a unor forțe politice. Am asistat la declarații șovine și la jonglarea cu cifre. În 2018, o altă Curte Constituțională a anulat această lege, lăsând Republica Moldova fără legislație lingvistică. Parlamentul a venit cu un nou cadru, prin care am eliminat acele lacune la care s-a referit atunci CC.

Legea asigură dreptul oamenilor la petiție, la corespondență, la instanța de judecată. legea este conformă recomandărilor din 2018 a Organizației Națiunilor Unite. ONU a spus atunci că decizia CC din 2018 are un caracter dubios, întrucât drepturile minorităților etnice rămâneau nerealizate. Noi am adoptat legea care asigură aceste drepturi.

Am asistat la un teatru ieftin legat de această lege. Persoane și organizații care nici nu au citit această lege au făcut manipulări și dezbină societatea. Statul trebuie să garanteze accesul tuturor cetățenilor la educație, justiție, etc.

Parlamentul va adopta o nouă Lege privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Noi vom avea legislație lingvistică și cetățenii vor fi apărați și vor avea drepturi egale.

Înalți demnitari din acest stat declară una în campania electorală și cu totul altceva când se văd în funcție. Au promis minciuni și oamenii vor vedea această față mincinoasă”, a declarat la o conferință de presă vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Și liderul PSRM a anunțat astăzi că vor fi organizate proteste pentru a proteja limba rusă. „Vom insista să fie din nou votat și vom vedea ce va face Maia Sandu, va decreta sau nu? Ea când are nevoie, vorbește în rusă, chiar și în găgăuză, dar noi știm costul acestor promisiuni deșarte. Noi vom face totul pentru a asigura pacea interetnică, iar limba rusă va fi limba de comunicare interetnică”, a declarat Igor Dodon.

Curtea Constituțională a examinat pe 21 ianuarie 2020 sesizările privind statutul special acordat limbii ruse ca limbă de comunicare între minoritățile interetnice din Republica Moldova. Legea nr. 234 a fost declarată neconstituțională. Totodată, judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată în legătură cu decizia adoptată de către Curtea Constituțională.

Sesizarea de verificare a constituționalității legii a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Deliberările pe acest subiect au durat mai bine de 3 ore.

La mijlocul lunii decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub