(video) Cele 3 scenarii ale lui Igor Dodon: Ne pregătim de alegeri pentru luna iunie. Vedem cât se mai joacă Maia Sandu de-a „țara-n bumbi”

Fostul șef de stat prezintă, ca de obicei, trei scenarii care ar putea să urmeze în perioada imediat următoare, iar socialiștii „sunt pregătiți de toate trei”. PSRM nu va boicota Parlamentul și așteaptă ca șefa statului, Maia Sandu, să înainteze totuși un candidat la funcția de premier.

Foto: UNIMEDIA

„Sunt trei scenarii ce pot urma: 1. Președintele în continuare încalcă Legea Supremă și nu înaintează candidat la funcția de premier. 2. Înaintează un candidat, se votează și avem un Guvern împuternicit. 3. Înaintează un candidat, nu se votează și se mergem la alegeri anticipate.

Noi am cerut Curții Constituționale să ne spună care este termenul în care președinta se poate juca de-a țara în bumbi. Eu consider că nu poate fi mai târziu de începutul lunii februarie. Declarații să nu vină premierul în Parlament, sunt niște prostii. Dacă nu va desemna un premier, președinta va deveni prima în istorie împotriva căreia se vor declanșa proceduri constituționale de sancționare.

Noi nu vom boicota Parlamentul, vom veni la ședințe. Să înainteze candidat, să vină să prezinte programul, să răspundă la întrebări și vom vedea ce urmează. Se va vota sau nu.

Noi suntem gata de toate aceste trei scenarii. Noi ne pregătim pentru alegeri parlamentare anticipate în luna iunie”, a declarat Igor Dodon.

Republica Moldova a intrat în impas politic, după ce premierul Ion Chicu a anunțat, pe 23 decembrie 2020, că demisionează, iar din 1 ianuarie nu va mai asigura nici interimatul funcției. O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat să propună un candidat la funcția de prim-ministru, dar nu este clar în ce termen.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pe 19 ianuarie 2021, privind termenul limită în care șefa statului, Maia Sandu, poate desemna un candidat la funcția de prim-ministru și sancțiunea pe care o va primi dacă va tergiversa acest proces.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, a declarat că președinta țării, Maia Sandu, ar putea fi sancționată prin suspendarea din funcție în condițiile în care nu-și va onora obligațiunile constituționale.

Maia Sandu a declarat că alegerile anticipate Parlamentare sunt vitale, iar orice nominalizare la funcția de premier le va anula. Socialiștii o acuză că își face griji de ratingul Partidului Acțiune și Solidaritate și evită să-și asume guvernarea. Între timp, PAS a încercat să provoace autodizolvarea Parlamentului, procedură ce nu este prevăzută de Constituție, însă Curtea Constituțională a decis că este inadmisibilă sesizarea depusă de către deputații PAS în acest sens.

Maia Sandu a spus că va anunța săptămâna viitoare care este pasul următor pe care îl va întreprinde. Unele voci vorbesc despre un apel către partidele parlamentare de a semna o declarație publică prin care să își asume boicotarea Parlamentului pentru a dizolvarea acestuia.


Pub