(video) Nagacevschi, despre agresiunile asupra sa: Aceste mișcări șoviniste vor fi denunțate la organizațiile internaționale

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, califică agresiunea verbală manifestată ieri asupra sa, în fața Curții Constituționale, drept o acțiune de șovinism, ce nu poate fi admisă în Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Prin hotărârea Curții Constituționale de ieri am dat o palmă drepturilor fundamentale ale omului și am creat premise pentru mișcări șovine.

Chiar ieri un grup de cetățeni ai RM m-au agresat verbal, fiind tentați să mă agreseze și fizic, această manifestare șovină a fost oprită de forțele de ordine.

Nu voi tolera asemenea acțiuni în raport cu ministrul Justiției, cu Guvernul Republicii Moldova. Voi face denunțurile și sesizările noastre către partenerii noștri de dezvoltare, către ambasadori, cu privire la degradarea situației și riscurile de escaladare.

Analizăm serios și o adresare către Comisia de la Veneția pentru clarificare.

În 2019 a fost o Curte Constituțioanlă care a depășit toate liniile roșii și a intervenit Comisia de la Veneția pentru a opri acea degradare. Cu regret acest lucru se repetă.

Șovinismul în Republica Moldova este inadmisibil”, a declarat Fadei Nagacevschi, la o conferință de presă

Scandalul a avut loc pe 21 ianuarie, în fața Curții Constituționale, unde protestau două grupuri de oameni, pentru și împotriva statutului special acordat limbii ruse. La ieșirea din sediu, ministrul Justiției a fost huiduit de către liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc.

Curtea Constituțională a examinat pe 21 ianuarie 2020 sesizările privind statutul special acordat limbii ruse ca limbă de comunicare între minoritățile interetnice din Republica Moldova. Legea nr. 234 a fost declarată neconstituțională. Totodată, judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată în legătură cu decizia adoptată de către Curtea Constituțională.

Sesizarea de verificare a constituționalității legii a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Deliberările pe acest subiect au durat mai bine de 3 ore.

La mijlocul lunii decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub