(stop cadru) „Usatîi e maimuță cu grenadă; Voronin, calul bătrân; Năstase... Maia Sandu niciodată nu-l va înainta premier”

Partidul Socialiștilor va decide dacă votează sau nu un Guvern propus de Maia Sandu doar după ce va fi desemnat un candidat la funcția de prim-ministru, iar acesta își va prezenta echipa și programul. „Dacă va fi un om bun? Dacă vine cu un program super?”, spune liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Foto: UNIMEDIA

„Dar poate vom vota pentru oricare? Dacă e om bun? Vine cu un program super? De ce să nu-l votăm? Noi suntem foarte pragmatici”, a răspuns Dodon la întrebarea adresată de UNIMEDIA „pentru ce candidat la funcția de premier la sigur PSRM nu ar vota”.

Întrebat dacă socialiștii ar sprijini unul dintre cei trei lideri care s-au arătat dispuși să preia șefia Guvernului - Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor și Andrei Năstase, liderul Platformei DA, fostul șef de stat a răspuns:

„Dacă Maia Sandu e gata să se lege cu bandiții și să înainteze tot felul de gopnici la funcția de premier, e treaba ei. Usatîi e ca un fel de maimuță cu grenadă, nu știi unde o va arunca. Dacă vrea Maia Sandu să-și asume, poftim. Voronin, este proverbul, calul bătrân nu ară adânc, dar nici brazda nu o strică, așa că...merge. Andrei Năstase? Am mai spus, Maia Sandu niciodată nu-l va înainta pe Năstase la funcția de premier. El este concurentul ei direct, ea nu îl va pune în fruntea Guvernului ca să-i ridice ratingul, în defavoarea ei și a partidului său”, a declarat Igor Dodon.

Republica Moldova a intrat în impas politic, după ce premierul Ion Chicu a anunțat, pe 23 decembrie 2020, că demisionează, iar din 1 ianuarie nu va mai asigura nici interimatul funcției. O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat să propună un candidat la funcția de prim-ministru, dar nu este clar în ce termen.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pe 19 ianuarie 2021, privind termenul limită în care șefa statului, Maia Sandu, poate desemna un candidat la funcția de prim-ministru și sancțiunea pe care o va primi dacă va tergiversa acest proces.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, a declarat că președinta țării, Maia Sandu, ar putea fi sancționată prin suspendarea din funcție în condițiile în care nu-și va onora obligațiunile constituționale.

Maia Sandu a declarat că alegerile anticipate Parlamentare sunt vitale, iar orice nominalizare la funcția de premier le va anula. Socialiștii o acuză că își face griji de ratingul Partidului Acțiune și Solidaritate și evită să-și asume guvernarea. Între timp, PAS a încercat să provoace autodizolvarea Parlamentului, procedură ce nu este prevăzută de Constituție, însă Curtea Constituțională a decis că este inadmisibilă sesizarea depusă de către deputații PAS în acest sens.

Maia Sandu a spus că va anunța săptămâna viitoare care este pasul următor pe care îl va întreprinde. Unele voci vorbesc despre un apel către partidele parlamentare de a semna o declarație publică prin care să își asume boicotarea Parlamentului pentru a dizolvarea acestuia.

Între timp, la Guvern se formează coadă, Renato Usatîi, Vladimir Voronin și Andrei Năstase s-au arătat dispuși să fie desemnați pentru această funcție de către Maia Sandu.


Pub