Ambasada Rusiei la Chișinău, după decizia CC: „Jignirile aduse vorbitorilor de limbă rusă par a fi o blasfemie și contravin caracterului firesc”

Ambasada Federației Ruse la Chișinău acuză Curtea Constituțională a Republicii Moldova de șovinism. Reacția vine după ce Legea care oferea limbii ruse statut special în Republica Moldova a fost declarată neconstituțională.

Foto: chisinau.md

„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie privind privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică este un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi”, a notat Ambasada Rusiei la Chișinău.

Mai mult, potrivit instituției diplomatice, „jignirile radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor Republica Moldova care sunt vorbitori de limbă rusă par a fi o blasfemie și contravin caracterului firesc”.

„Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului antirus de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului aici nu sunt uitate”, se mai arată în mesajul Ambasadei ruse la Chișinău.

ЗАЯВЛЕНИЕ ПОСОЛЬСТВА РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ В РЕСПУБЛИКЕ МОЛДОВА Вердикт Конституционного суда Республики Молдова от 21...

Publicată de Посольство России в Республике Молдова pe Vineri, 22 ianuarie 2021

Curtea Constituțională nu a comentat deocamndată acuzațiile care i se aduc.

Amintim că deputații socialiști au anunțat astăzi, 22 ianuarie, că vor înainta în Parlament un nou proiect de lege, ce oferă statut special limbii ruse și o stabilește drept limbă de comunicare între minoritățile etnice. Asta chiar dacă magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională prevederile unei legi similare, în ședința din 21 ianuarie 2021. „Republica Moldova are nevoie de legislație lingvistică. Mișcările șovine nu pot fi promovate. Decizia CC de ieri a fost o palmă dată drepturilor omului”, a declarat ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi.

Și liderul PSRM a anunțat astăzi că vor fi organizate proteste pentru a proteja limba rusă. „Vom insista să fie din nou votat și vom vedea ce va face Maia Sandu, va decreta sau nu? Ea când are nevoie, vorbește în rusă, chiar și în găgăuză, dar noi știm costul acestor promisiuni deșarte. Noi vom face totul pentru a asigura pacea interetnică, iar limba rusă va fi limba de comunicare interetnică”, a declarat Igor Dodon.

Curtea Constituțională a examinat pe 21 ianuarie 2020 sesizările privind statutul special acordat limbii ruse ca limbă de comunicare între minoritățile interetnice din Republica Moldova. Legea nr. 234 a fost declarată neconstituțională. Totodată, judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată în legătură cu decizia adoptată de către Curtea Constituțională.

Sesizarea de verificare a constituționalității legii a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Deliberările pe acest subiect au durat mai bine de 3 ore.

La mijlocul lunii decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub