Primele baterii pentru automobile electrice, care se încarcă în 5 minute, lansate de o companie din Israel

Toţi sunt unanim de acord că marea piedică în calea dezvoltării vertiginoase a electromobilelor ţine de baterii şi nu atât capacitatea lor de stocare, cât viteza de încărcare. Şi dacă până acum s-au făcut progrese mai ales prin îmbunătăţirea tehnologiilor existente, toţi aşteaptă, de fapt, marele salt tehnologic care ar schimba radical lucrurile şi ar permite, de exemplu, încărcarea unei baterii în timp de 5-10 minute, cât durează şi alimentarea la pompă a unei maşini cu propulsie tradiţională! Ei bine, de curând această mare inovaţie a fost anunţată de către o companie din Israel, informează PiataAuto.md.

Foto: PiataAuto.md

Compania poartă numele Store Dot şi are o experienţă de câţiva ani buni pe piaţă, poziţionându-se imediat ca un start-up care-şi îndreaptă aproape toate forţele spre inovaţii în domeniul bateriilor şi aplicării lor în cele mai progresiste domenii, beneficiind şi de o finanţare generoasă care să stimuleze munca de cercetare şi inovaţie. Şi uite că acum au ajuns la etapa în care au anunţat prima baterie din lume pentru automobile electrice, capabilă să se încarce în 5 minute!

Echipa Store Dot, compania din Israel care a anunţat inovaţia / Sursa:PiataAuto.md

Anunţul a fost însoţit de prima partidă de baterii reale produse ca demonstraţie. Cheia atingerii saltului tehnologic a fost înlocuitea grafitului din anodul bateriilor cu nano-particule metaloide. Baza propriu-zisă a bateriei rămâne a fi litiu-ion, iar asta înseamnă că punerea în producţie a noului tip de baterie nu necesită adaptări tehnologice majore pe liniile de producţie actuale, practic orice producător actual fiind capabil să treacă la noua tehnologie. Primele baterii de test au fost produse la uzina EVE Energy din China, această uzină fiind contractată de către cei de la Store Dot.

Şi acum, fireşte, apar îndoielile şi întrebările. Cât de revoluţionară este, de fapt, tehnologia? Ce înseamnă de facto încărcare de 5 minute — la ce capacitate totală a bateriei, la ce putere de încărcare? De la creatori aflăm, la această etapă, că tehnologia lor a fost anunţată acum, după mai bine de un an de testări ale ei în diferite domenii de aplicare. La început au testat-o pe baza bateriilor de smartphone-uri. Apoi au testat-o pe baza scuterelor electrice, unde au şi atins indicatorii de încărcare în 5 minute.

Cei de la PiataAuto.md au intrat în profunzimea noii tehnologii și a modului efectiv în care ea schimbă, de fapt, modul de funcționare a bateriilor. Toate aceste explicații tehnice avansate, le puteți găsi în articolul publicat de ei.


Pub