02:19:50 29.03.2024
Stiri

Ambasada Rusiei, despre decizia CC cu privire la limba rusă: „Insultele RADICALILOR la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din R. Moldova este o BLASFEMIE și ceva nefiresc”

Actualitate 22.01.2021 16:22 Vizualizări2613 Autor: Ziarul National
Ambasada Rusiei, despre decizia CC cu privire la limba rusă: „Insultele RADICALILOR la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din R. Moldova este o BLASFEMIE și ceva nefiresc”


UPDATE // Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia a solicitat misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), „să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”.

Reacția de vineri-seară vine în contextul recentelor declarații pe marginea Hotărârii nr. 4 a Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.



Ambasada Federației Ruse în R. Moldova consideră că verdictul Curții Constituționale (CC) a R. Moldova „privind retragerea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică” este un factor „îngrijorător” în contextul menținerii păcii interetnice „în statul moldovenesc multinațional”.

CITIȚI și DOC // ARGUMENTELE Curții Constituționale: „Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”

„Timp de zeci de ani, alături de limba de stat a R. Moldova, limba rusă este un element indispensabil de comunicare eficientă și coexistență armonioasă a tuturor grupurilor naționale - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi. Pe un astfel de fundal, insultele radicalilor la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din R. Moldova este o blasfemie și ceva nefiresc”, se arată într-un comunicat postat de Ambasada Federației Ruse la Chișinău.

Citește și: Moscova, ÎNFURIATĂ pe Chișinău și Kiev pentru deciziile care vizează limbile română și ucraineană: AMENINȚĂ cele două capitale cu ațâțarea spiritelor în Transnistria și Donbas

Potrivit sursei citate, „reacția forțelor moldovenești sănătoase la actele rusofobe” este destul de clară.

Citește și: Dodon îi numește „MARGINALI” pe cei 80% dintre cetățenii R. Moldova, care declară ROMÂNA limba lor maternă. „Acei marginali care au jignit vorbitorii de limbă rusă sunt tot acei care au ÎMPUȘCAT pe Nistru”. Socialistul URĂȘTE și „cușma lui Guguță”

„Mulți încă își amintesc foarte bine despre consecințele șovinismului antirusesc de la sfârșitul anilor '80 - începutul anilor '90 ai secolului trecut”, se mai arată în declarația Ambasadei Ruse la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md