“Isteria pe tema lingvistică este ultimul lucru de care avem nevoie acum” – Renato Usatîi, despre problema limbii ruse

by D M
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, condamnă isterizarea societății de către politicieni irespensabili cu subiecte sensibile precum cele legate de statutul limbii ruse. “Isteria pe tema lingvistică este ultimul lucru de care avem nevoie acum” , consideră liderul Partidului Nostru. Renato Usatîi a scris într-o postare pe Facebook că această problemă trebuie abordată calm și fără provocări.

„Politicienii iresponsabili atrag din nou societatea moldovenească în „dispute lingvistice”. Cu astfel de  conflicte, complet inutile cetățenilor de rând, se alimentează, în mod cinic, tâlharii din politică, care, astfel, nu fac decât să-și atingă scopul de a păstra haosul și ilegalitățile din țară, pentru a evita ieșirea din criza politică și restabilirea ordinii în stat”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa oficială de Facebook.

El i-a numit pe cei care speculează pe astfel de subiecte sensibile “provocatori politici”.

“Mai întâi unii, sub pretextul fals al grijii față de statutul limbii ruse, adoptă la miezul nopții, în Parlament, o lege, fiind conștienți că aceasta va fi contestată la Curtea Constituțională și anulată. De fapt, ei doar imită grija față de limba rusă. Pentru că scopul lor adevărat a fost să-și provoace oponenții, să aștepte anularea acestei legi, pentru ca mai apoi să iasă în rol de mari “apărători ai limbii ruse”. Cu regret, acești indivizi și-au atins scopul. Drept dovadă este reacția unor deputați rusofobi, care au contestat legea respectivă la Curtea Constituțională, iar instanța le-a făcut pe plac și a declarat-o neconstituțională. Drept urmare, ne-am ales cu un nou conflict interetnic de care nimeni nu are nevoie.”

Prin urmare, Renato Usatîi pledează pentru soluționarea problemei legată de statutul limbii ruse calm, etapizat și fără provocări. El a amintit că în Primăria Bălți și în alte instituții de stat din municipiu a existat și va exista și în continuare un adevărat bilingvism.

„Nimeni nu este discriminat pe criterii de limbă”, menționează edilul de la Bălți. Totodată, el consideră că părinții trebuie să aibă dreptul și posibilitatea de a-și da copiii la școli în care să studieze limbile rusă, ucraineană, găgăuză sau bulgară.

„Renato Usatîi a finanțat cu bani proprii școli ruse, amenințate de închidere, tocmai pentru ca instituțiile să-și poate continua activitatea. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Renato Usatîi a fost întrebat mai peste tot despre cum va fi soluționată problema legată de traducerea în limba rusă a instrucțiunilor pentru medicamente. Fără respect față de limba rusă nu vom soluționa niciodată nici problema transnistreană”, se mai spune în postare.

„Pledez pentru faptul că, la fel ca în UTA Găgăuzia, unde potrivit legii, există trei limbi oficiale – moldovenească, găgăuză și rusă, în Transnistria, acestea să fie moldoveneasca, rusă și ucraineană. Isteria pe tema lingvistică este ultimul lucru de care avem nevoie acum în societatea noastră, și așa destul de divizată. Moldova are nevoie de o societate împăcată și de soluționarea unor probleme reale, precum lupta împotriva corupției și crearea unor instituții de stat funcționale, modernizarea economiei, dezvoltarea sferei sociale și nu de noi divizări, alimentate de politicieni care vor prin asta să-și atingă obiective de moment, inclusiv electorale”, consideră Renato Usatîi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.