Socialiștii vor înainta repetat în Parlament Legea cu privire la statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova

Anticoruptie.md
22/01/2021
Foto: privesc.eu

Partidul Socialiștilor va înainta repetat plenului Parlamentului Legea cu privire la statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, declarată neconstituțională joi de către membrii Înaltei Curți. Anunțul a fost făcut vineri de către deputatul Vlad Bătrîncea în cadrul unui briefing de presă. 

„Decizia pe care a luat-o ieri Curtea Constituțională ne face să credem că revenim la unele practici din perioada statului capturat. Această lege garantează drepturile tuturor cetățenilor. CC trebuie să apere cetăţenii, drepturile acestora. Această lege pefect corespunde recomandărilor structurilor naţionale.

Ieri am asistat la un teatru ieftin, am constatat mai multe speculaţii, manipulări din partea organizaţiilor care nici nu au citit această lege. Noi nu admitem ca CC să substituie Parlamentul. Noi vom recurge la măsuri care vin să restabileaze ordinea de drept. Anunțăm că Parlamentul va examina și va vota repetat legea cu privire funcționarea limbilor pe terirtoriul Republicii Moldova“, a declarat Bătrîncea.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a subliniat, în cadrul aceluiași briefing, că se ia în considerarea adresarea la Comisia de la Veneția. „Prin această lege s-a intervenit cu scopul de a garanta drepturile fundamentale ale omului: de acces la informație, de a comunica oficial cu autoritățile de stat în limba pe care o cunoști mai bine, dar și de a avea acces la justiție. În calitate de ministru voi face denunțuri și sesizările necesare către partenerii noștri de dezvoltare și către misiunile diplomatice, prin care vom manifesta poziția oficială a minsterului Justiției în acest sens. Analizăm serios eventual să ne adresăm și Comisiei de la Veneția pentru a clarifica aceste lucruri, ca ele să nu se mai repete”, a punctat ministrul Justiției.

Precizăm că Legea elaborată de deputații socialiști Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului. Legea mai stipulează că funcționarii publici sunt obligați, la solicitare, să asigure traducerea în limba rusă, să primească cererile în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege în cadrul ședinței din 8 decembrie. Ulterior, proiectul a fost criticat în termeni duri și de experții Centrului Național Anticorupție. Potrivit expertizei CNA, proiectul de lege constituie un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea lui implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat.

Anticoruptie.md
22/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii