Pavel Filip se împiedică de ANI și sare în apărarea oamenilor săi „cinstiţi și corecţi”     

Ilie Gulca
22/01/2021
Pavel Filip, președintele PDM. Foto: pdm.md

Partidul Democrat din Moldova a acuzat, vineri, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) că este folosită de „Dodon şi Şor” în calitate de bâtă politică, pentru a se răzbuna pe cei care nu l-au susţinut în campania electorală. Conducerea acestei formațiuni a înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care pretinde că vrea să apere primarii, directorii de şcoală, grădiniţe, centre medicale de abuzurile comise de ANI.  

„ANI-ul terorizează primarii, directorii de şcoală, directorii de grădiniţe, directorii de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comandă celor incomozi. După asta, „kuliokul” şi „borsetca” umblă prin sate pentru a-i mitui pe membrii PDM să părăsească partidul”, a declarat preşedintele PDM, Pavel Filip.

Pentru a preveni aceste „abuzuri”, Partidul Democrat a propus un proiect de lege care prevede stabilirea unui termen de doi ani de la încheierea activității administrative, în care poate fi iniţiat un control pentru primari, grădiniţe, ceea ce înseamnă amnistie pentru aceste categorii.

În acelaşi timp, proiectul elanorat de PDM exclude termen de prescripţie pentru procurori, judecători, deputaţi, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi. Prin acest proiect se obligă ANI ca cel puţin jumătate din controale să le facă la judecători şi procurori.

„ANI trebuie să se ocupe de integritatea celor care stau la cârma ţării, nu de bieţi oameni din sate. Noi ne vom apăra membrii cu toate mijloacele legale existente! Noi avem oameni cinstiţi, corecţi, oameni cu demnitate, care nu au cedat presiunilor făcute în campanie electorală şi care nu vor ceda nici în continuare! Există un dosar la procuratură pentru cei care au încercat să ne cumpere deputaţii! Vom face acelaşi lucru şi pentru a ne apăra primarii, colegii noştri directori, dar şi pe fiecare om din Republica Moldova”, a conchis Pavel Filip.

La începutul lui decembrie, PSRM a adoptat o lege care reducea controlul ANI, mai exact, reducerea termenului de verificare a averilor funcționarilor de la trei ani la un an și modificări care afectează substanțial activitatea acestei instituții.

La sfârșitul lui decembrie, Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020, care prevede reducerea considerabilă a controlului ANI asupra averilor funcționarilor publici.

Ilie Gulca
22/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii