/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ „Trebuie fugăriți”. Cetățenii Republicii Moldova sunt în așteptarea anticipatelor. Ce spun deputații despre dizolvarea Legislativului

missing
22 ianuarie 2021, ora 22:29

Declanșarea alegerilor anticipate a fost cel mai important subiect discutat în această seară în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8. Echipa emisiunii a mers în două localități din țară și a aflat părerea cetățenilor Republicii Moldova despre dizolvarea Parlamentului.

Oamenii spun în unison că așteaptă alegerile parlamentare anticipate, pentru că doar așa va putea fi schimbată clasa politică de la Chișinău și vor fi rezolvate problemele cotidiene cu care se confruntă zi de zi.

„Promit sarea și marea, dar nu fac nimic”, spune o femeie.

„Trebuie aleși alții noi. Vrem alți deputați. Trebuie fugăriți ca nu știu ce. Ei sunt pentru dânșii. Doar când era aproape de alegeri veneau și aduceau niște caloși. Vreau să-și dea demisia”, spune un bărbat.

Despre dizolvarea Legislativului s-a discutat și în platoul emisiunii, iar deputații invitați la emisiunea „Întreabă Ghețu” au vorbit despre soluții și metodele care ar putea declanșa alegerile anticipate.

Parlamentarul Sergiu Sîrbu a declarat că Platforma „Pentru Moldova” nu se teme de alegeri. „Anticipatele se fac foarte simplu, se înaintează de două ori un candidat, se respinge și se merge în anticipate. Nu avem nevoie de nicio declarație aberantă. E ridicol să votezi, pentru că nu votezi. Cui trebuie astfel de show-uri. Vreți anticipate? Înaintați cât mai repede doi candidați, nu se votează, mergem la anticipate. Alegerile mai devreme de luna mai nu pot fi. Învestirea Guvernului poate dura. Un Guvern interimar nu are dreptul să voteze documente internaționale. Nu putem aduce vaccinul. De aceea noi propune să fie un Guvern deplin, pe două, trei luni. Trebuie să avem un Guvern care aduce vaccinul în țară. Platforma Pentru Moldova consideră suntem gata dorim să fie votat candidatul nostru. Nu putem să spunem un  nume. Un alt candidat are șanse să nu fie votat”, a mai spus Sergiu Sîrbu.

„Poziția PAS nu s-a schimbat. Prioritatea zero în țară este declanșarea alegerilor. Acest Parlament nu mai este reprezentativ, nu este nici legitim. Vedem că migrația politică are turații maxime. Ceea ce se întâmplă în acest Parlament nu are nimic în comun cu statul de drept. Noi am propus mai multe soluții. Recent am venit cu o declarație, în care toți deputații să nu se prezinte la ședințele unde se va prezenta un Guvern”, a declarat Doina Gherman, deputată PAS.

„Parlamentul trebuie să lucreze. Înțelegem că nu sunt mulți sfinți în Parlament. Cine vine în urma noastră. Noi mergem la anticipate, noi suntem ferm convinși că oamenii o să voteze pentru noi”, a declarat Nicolae Pascaru, deputat PSRM.

Deputatul Platformei DA Dinu Plîngău a menționat că „dacă partidele au spus că își doresc alegeri, atunci în Constituție se scrie foarte clar, fără șiretlicuri, că în situația actuală președintele joacă un rol proactiv, în termen de 45 de zile înaintează un candidat, Parlamentul în două tentative nu votează și atunci mergem în anticipate”.

Vedeți mai jos emisiunea integrală: 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram