‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 martie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiuri noi de prun, solicitate de importatori din UE

Soiuri noi de prun, solicitate de importatori din UE

‹ adv ›
‹ adv ›

În acest sezon, producătorii au profitat de deficitul de prune de pe piața UE, iar prunele autohtone au ajuns în 14 țări din UE, care au asimilat 42% din exporturi. Ca valoare, exporturile au depășit cele din țările CSI.

Kurt Halder, reprezentantul cooperativei importatoare OGA/OGV Nordbaden, Bruchsal, a oferit mai multe informații despre soiuri noi de prun solicitate pe piața UE, inclusiv soiuri pretabile pentru agricultura ecologică.

BLUE FROST (Artevos)

Fructele sunt de culoare albastru închis, cu strat puternic de pruină, de unde și apare numele. Datorită nivelului ridicat de zahăr, împreună cu o aciditate plăcută, prunele Blue Frost sunt o alegere bună în calitate de fructe de desert, precum și în scopuri de procesare. Pomul poate fi ușor cultivat, iar frunzele de culoare verde închis, completează aspectul atractiv.

Perioada de înflorire

Soi timpuriu, parțial autofertil, necesită polenizatori (Hanita, Haroma, Katinka, Jofela).

Caracteristică pomi

Creștere rapidă, pomi ușor de întreținut la început, dar și în perioada de rodire. Soi foarte robust, cu lemn și frunze sănătoase, tolerant la Plum pox virus, simptomele sunt vizibile doar pe frunze, fără a dăuna fructelor.

Citește aici despre Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate.

‹ adv ›
Perioada de recoltare. Calitate fructe

La mijlocul lunii august. Fructele au aspect frumos, culoarea pieliței albastru închis, dimensiuni medii spre mari, uniforme, cu un strat gros de pruină. Pulpa fructelor este fermă, acestea sunt pretabile pentru transport și păstrare.

Aroma fructelor este plăcută, gustul este ușor acid cu grade înalte Oechsle.

Randament

Blue Frost intră destul de rapid în fenofaza de rodire deplină și oferă recolte bune și regulate.

‹ adv ›
Recomandări speciale

Ca și pentru alte soiuri de culori intense, este important de monitorizat plantația pentru a determina perioada optimă de recoltare. Fructele nu trebuie culese prea devreme, pentru a evita gustul prea acid.

TOPFIVE

FOTO: frankpmatthews.com

Topfive este un soi solicitat datorită aromei sale foarte bune și ocupă unele dintre cele mai bune poziții în cadrul testelor la gust. Este potrivit atât ca fructe de desert, cât și pentru procesare.

Soiul robust de prun, cu creștere mijlocie este des cultivat pentru a îmbunătăți clasicul Bühlers. Fructele sale sunt atractive, de un albastru închis, cu o pulpă galben deschisă la culoare.

Perioada de înflorire

Mediu spre târziu. Formează muguri de rod pe lemn anual și peren. Soi de prun parțial autofertil. Polenizatori buni sunt considerate soiurile Mirabelle, Nancy, Cacaks Schone.

Perioada de recoltare. Calitate fructe

Fructele ating maturitatea de consum în luna august. Acestea sunt rotunde spre alungite, de culoare albastru închis cu strat pruină. Pulpa este galbenă, fermă, suculentă. Gustul este foarte bun.

Randament

Pot fi obținute recolte timpurii și sporite.

Recomandări speciale

Fructele sunt rezistente la Plum pox virus (sharka) pe fructe și frunze. Are toleranță bună la monilioză și rugină. Fructele pot fi păstrate la frigider până la 2 săptămâni.

HAROMA

FOTO: fytos.cz

Acest soi din mijlocul sezonului este alegerea perfectă pentru producătorii profesioniști, datorită creșterii medii puternice, dirijării ușoare a pomilor autofertilității și randamentelor regulate și ridicate, cu fructe de o calitate excelentă, atât în stare proaspătă, cât și pentru industria procesării sau producerii distilatelor.

Află aici mai multe despre Plantarea unei livezi de prun – sfaturi utile.

Vigoarea de creștere a pomilor este medie. Rezistența generală la boli destul de bună, inclusiv la virusul Plum pox.

Perioada de înflorire

Înflorește timpuriu. Soi autofertil. Are rezistență destul de bună la înghețurile târzii de primăvară.

Perioada de recoltare. Calitate fructe

Fructele ajung la maturitatea de recoltare în luna septembrie. Sunt de mărime medie (35-45 de grame), oval alungite, culoare albastră închis până la violet, strat mare de pruină.

Pulpa este fermă și suculentă. La coacere completă de culoare portocalie. Sâmburele poate fi înlăturat fără a lăsa particule. Gustul este bun, fructul aromat, aciditate medie spre mare, conținutul de zahăr sporit.

Randament

Pot fi obținute recolte mari, cu intrare devreme pe rod. Este recomandat de a realiza tăierile sistemic pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a pomilor, fructelor. Soi pretabil pentru păstrare.

JOGANTA

Mărimea și aroma fructelor este datorată soiului părinte Haganta, iar rezistența la Plum pox se datorează soiului Jojo. Soiul poate fi cultivat și în zonele unde virusul este prezent, având o rezistență bună.

Joganta este un soi ce poate fi cultivat și în agricultura ecologică. Acesta are toleranță bună la monilioza fructelor și la temperaturi înalte.

Perioada de înflorire

Soiul înflorește devreme, este autofertil. Soiul are o rezistență bună la înghețuri.

Perioada de recoltare. Calitate fructe

În dependență de zona de cultivare, fructele sunt pretabile pentru recoltare începând cu a doua jumătate a lunii august până în prima jumătate a lunii septembrie.

Fructele sunt de culoare albastru închis, stratul de pruină este gros. Forma fructelor este ovală, iar masa acestora poate ajunge la 53-90 de grame.

Pulpa este fermă, sâmburele poate fi înlăturat cu ușurință. Gustul este armonios, conținutul de zahăr înalt (92-100 grade Oechsle).

Randament

Intră pe rod devreme, recoltele sunt mari și regulate.

PRESENTA

Acest soi este foarte popular, datorită faptului că fructele își mențin fermitatea chiar și la coacere deplină. Soiul se maturează târziu și este pretabil pentru depozitare mai lungă.

Vigoarea pomilor este medie (3-4m), iar creșterea lentă. Soiul este rezistent la virusul Plum pox.

Perioada de înflorire

Perioada de înflorire este timpurie spre medie. Florile au o rezistență destul de bună la îngheț.

Perioada de recoltare. Calitate fructe

Fructele sunt recoltate târziu, la sfârșitul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie (după soiul Elena).

Pulpa fructelor este fermă, iar sâmburele poate fi înlăturat ușor. Dimensiunile sunt medii, culoarea albastră, strat de pruină. Gustul este bun, iar aciditatea redusă.

Randament

Pomii intră pe rod devreme, recoltele obținute sunt înalte și regulate. Este recomandat răritul.

Este un soi târziu, rezistent. Florile au rezistență bună la îngheț, ploi. Fructele sunt pretabile pentru transport. Ploile înregistrate înaintea maturăriii fructelor sau în perioada maturării poate duce la crăparea acestora. Fenomenul devine mai puțin vizibil odată cu maturarea pomilor.

TOPEND PLUS

FOTO: shop.zahradnictvolimbach.sk

Topend Plus este un soi cu fructe de calitate superioară, din gama soiurilor târzii. Are o perioadă lungă de recoltare și poate fi păstrat mai mult timp.

Fructele mari sunt recomandate în special pentru consumul proaspăt. Pomii sunt sănătoși, de vigoare medie și pot fi cultivați fără probleme. În plus, aceștia au o rezistență bună la boli și dăunători.

Citește și despre Hurlupii la prun (Taphrina pruni) – cauze, tratament.

Perioada de înflorire

Soiul este autofertil, perioada de înflorire medie-timpurie. Florile sunt destul de rezistente la înghețuri.

Perioada de recoltare. Calitate fructe

Fructele sunt recoltate de la sfârșitul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie.

Fructele sunt mari (greutate medie 65 de grame), alungite (60-70 mm lungime). Pulpa este galben deschisă, fermă, suculentă, sâmburele poate fi înlăturat ușor. Aroma este foarte plăcută, calitate bună a fructelor la coacere. Fructele nu sunt sensibile la crăpare.

Randament

Randament ridicat și timpuriu, fără alternanță.

Perioada de maturare a fructelor

Perioadele de coacere a fructelor variază de la an la an, în funcție de zonă (locație, climă, sol), de vreme. Informațiile menționate în acest calendar se bazează pe experiența din zona Germaniei/Bruchsal.

Perioada de maturare

  • Blue Frost la mijlocul lunii august
  • Topfive august
  • Stanley
  • Haroma septembrie
  • Joganta septembrie
  • Presenta la mijlocul lunii septembrie – mijlocul lunii octombrie
  • Top end plus mijlocul lunii septembrie – mijlocul lunii octombrie.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii