‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermier: Lupii atacă animalele. Autoritățile trebuie să întreprindă măsuri

Fermier: Lupii atacă animalele. Autoritățile trebuie să întreprindă măsuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Distrugerea în masă a habitatelor, prin defrișarea masivă neautorizată a pădurilor și fâșiilor de protecție, a creat condiții nefavorabilă pentru lupi, care sunt lipsiți de hrană.

Neavând alternative, aceștia atacă animalele din sate chiar și ziua, iar localnicii unde aceștia au fost depistați sunt speriați.

Potrivit lui Viorel Prisăcari, proprietarul fermei Vilador din Ungheni, mai multe animale au fost atacate în ultimele săptămâni de aceste mamifere.

„Dacă în copilărie auzeam de lupi numai în povești, apoi în prezent aceștea fac prăpăd pe bune în toată țara. În apropierea fermei noastre, de către locuitorii din zonă, frecvent sunt văzute haite de lupi și pe timp de zi, care se plimbă nestingherit în apropierea satelor, uneori atacă animalele domestice ale țăranilor. La 12 ianuarie, ora 10.30 ultima dată am văzut la 200 m de fermă 6 lupi, care au traversat în liniște drumul local ce leagă satul Bursuceni de Slobozia Măgura raionul Sîngerei. Mai multe animale au fost mâncate de lupi, însă localnicii deja nu mai anunță pe nimeni pentru că soluții nu sunt întreprinse. În curând, aceștia ar putea deveni periculoși și pentru oameni, cărora le este frică ziua să se deplaseze”, susține Viorel Prisăcari.

Instituțiile abilitate din sector susțin că nu pot interveni în această situație, în condițiile în care specia Lup (Canis lupus) deține statut de protecție specială la nivel european și național, fiind inclusă în Anexa nr.2 „Specii de faună strict protejate„.

Potrivit surselor oficiale, populația numerică a lupilor în Republica Moldova ar fi de circa 40 de exemplare, însă oamenii din sate susțin că numărul acestora este mai mare. Astfel, autoritățile trebuie să intervină prin capturarea acestora și transportarea într-un loc sigur.

Amintim că, au fost raportate cazuri similare de atac al lupilor și în anii precedenți în perioada rece a anului.

FOTO: IP Florești, oi sfâșiate de lupi, 2017
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›