(video) Trump a lăsat un plic pe biroul lui Biden: „Președintele a scris o scrisoare foarte generoasă”

Noul preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, a dezvăluit că predecesorul său, Donald Trump, i-a lăsat înainte de a pleca de la Casa Albă o scrisoare „foarte generoasă”, scrie BBC.

Foto: au.news.yahoo.com

Vorbind din Biroul Oval al Casei Albe, după ce a semnat primele ordine executive ca preşedinte, Biden a arătat că nu va face cunoscut imediat conţinutul scrisorii, din respect pentru Trump. „Preşedintele a scris o scrisoare foarte generoasă. Fiindcă este privată, nu voi discuta despre ea înainte de a discuta cu el, dar a fost generoasă”, le-a declarat reporterilor al 46-lea preşedinte al SUA.

Un asistent de rang înalt al lui Trump a descris scrisoarea ca fiind o „notă personală”, în care fostul preşedinte doreşte succes ţării şi îşi exprimă dorinţa ca noua administraţie să aibă grijă de ţară. Oficialul a declarat că scrisoarea către Biden a fost unul din multele puncte de pe agenda de marţi seara, ultima petrecută de Trump în Biroul Oval.

Scrisoarea către succesorii lor a devenit o tradiţie modernă pentru preşedinţii americani, care o lasă pe masa de lucru din Biroul Oval cunoscută ca Resolute Desk - o piesă de mobilier construită din scânduri de stejar provenite din vasul britanic de explorări arctice Resolute, făcută cadou de regina Victoria preşedintelui american Rutherford Hayes.

Trump nu a arătat nota către Biden multor asistenţi, afirmă o sursă a CNN, citează Agerpres.

Într-o declaraţie de presă, secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a refuzat să dea mai multe detalii despre scrisoare. Ea le-a spus reporterilor că din comentariile lui Biden a înţeles că „este o scrisoare privată, aşa cum v-a spus tuturor, este atât generoasă, cât şi elegantă şi intenţia (lui Biden - n. red.) de a nu o face publică unilateral îi reflectă personalitatea" noului preşedinte.

CNN apreciază că este surprinzătoare decizia lui Trump de a onora tradiţia scrisorii, deşi nu a ţinut cont de niciun alt element al unui transfer paşnic al puterii. Gestul este însă în concordanţă cu entuziasmul său din trecut faţă de scrisoarea primită de la preşedintele Barack Obama.

În prima zi a mandatului său, în 2017, Trump a fost atât de mişcat de scrisoare încât a încercat să-l sune pe Obama imediat după ce a citit-o, însă acesta era încă în aeronava prezidenţială, în drum către oraşul-staţiune Palm Springs din California, şi nu a putut prelua apelul. Ulterior, când un asistent al lui Obama a sunat înapoi la Casa Albă, personalul lui Trump a răspuns că preşedintele voia doar să mulţumească pentru scrisoare şi să se asigure că mesajul a ajuns la predecesorul său. Cei doi nu au luat niciodată legătura direct.

La o săptămână după aceea Trump a declarat într-un interviu pentru ABC News că textul primit "a fost lung. A fost complex. A fost gândit", iar ulterior le-a arătat cu mândrie scrisoarea de la Obama unor musafiri primiţi în Biroul Oval.


Pub