(video) Scandal legat de limba rusă și la CMC: „Răspundeți în rusă, când vă întreb în rusă”

Scandal în CMC din cauza limbii ruse. Consilierul municipal din partea partidului Șor, Serghei Burgudji, a solicitat raportorului aflat la tribună, care a răspuns la întrebarea acestuia în limba română, ca data viitoare să se străduie să-i răspundă în rusă. Totul a început de la faptul că acesta a precizat că astăzi se examinează de Curtea Constituțională constituționalitatea legii cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Inițial, consilierul a vorbit în găgăuză, iar ulterior a trecut la limba rusă, spunând că aceasta este limbă interetnică și o poate vorbi.

Ulterior i s-a cerut să pună întrebarea în limba română, acesta încercând să pună întrebarea într-o română stâlcită (potrivit lui, în limba de stat a țării).

Raportorul a răspuns la întrebarea acestuia în limba română, ca ulterior să primească replica: „O parte dintre cetățeni nu v-au înțeles, vă rog, data viitoare când vă voi da întrebarea în rusă, să vă străduiți să răspundeți în rusă”, a spus Burgudji.

Totuși, acesta a spus că nu obligă pe nimeni să o facă, dar este recomandat acest lucru.

În apărarea colegului a venit și Valerii Klimenko, consilier din partea partidului Șor care a spus că legea nu a fost anulată și că este publicată în Monitorul Oficial.

„Articolul 137 al Regulamentului CMC, unde se spune că ședințele din CMC se desfășoară în limba română, constrazice Constituția, dar lasă. Ședința, nu înseamnă ieșirea raportorului și discursul alesului local. Asta voi aprobați ordinea de zi, etc, în limba moldovenească, dar nimeni nu-l poate obliga pe consilier să vorbească într-o altă limbă decât el vrea. Asta înseamnă încălcarea dreptului lui la utilizarea limbii, mai ales materne. Asta unu. Doi: Nimeni nu a anulat legea cu privire la statutul limbii ruse, care e publicat în Monitorul Oficial. Haideți să activăm în limitele legii. Când această lege este împuternicită, potrivit Constituției, neapărat trebuie incluse modificările de rigoare”, a declarat Klimenko.

Amintim că astăzi Curtea Constituțională examinează sesizarea privind statutul special acordat limbii ruse ca limbă de comunicare între minoritățile interetnice din Republica Moldova. Legea nr. 234 a fost adoptată pe 16 decembrie 2020.

Ministrul interimar al Justiției a declarat, Fadei Nagacevschi, în cadrul unui briefing de presă, că indiferent de decizia CC, această contestare este un eșec lamentabil.

La mijlocul lunii decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub