(video) Dosare fabricate de procurori pe timpul lui Plahotniuc, ies la iveală. Avocatul Victor Munteanu face noi devăluiri despre Vento

Dezvăluiri din dosarul Vento, declarat drept dosar politic de către Procuratura Generală, au fost făcute astăzi de către avocatul Victor Munteanu. Principalul vinovat pentru persecuțiile la care au fost supuși proprietarii, dar și persoanele care pur și simplu închiriau spații de la benzinăriile din rețeaua Vento ar fi șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pus recent sub învinuire pe acest dosar.

Foto: captură

„Le-au fost aduse învinuiri nefondate de către procurorii din Procuratura Anticorupție, condusă atunci de către Viorel Morari și a ofițerilor de investigație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Victor Munteanu.

Totodată el a menționat că pe 15 ianuarie 2018, ofițerii Direcției Nr. 5 din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Direcția operațiuni speciale,au inițiat o cauză penală pe faptul acțiunilor pretinse ilegale ale mai multor persoane fizice și juridice. Nu era specificată nici o persoană în acea notă informativă și nu a fost prezentată nici o probă, nici o dovadă asupra celor pretinse de către ofițerii din direcția Nr.5.

„În baza acestui document, pe data de 17 ianuarie 2018, procurorul în Procuratura Anticorupție, Roman Statnîi, pornește o cauză penală pe pretinsa spălare de bani săvârșită de mai multe persoane fizice, inclusiv juridice, fără a fi nominalizate, și se pune în această ordonanță de pornire a urmăririi penale numele domnului Veaceslav Platon, care niciodată nu a avut nici o tangență cu activitatea companiei. Acest lucru s-a demonstrat ulterior, iar numele acestuia a decăzut imediat după ce ultima persoană care era deținută în arest a fost eliberată. Numele acestui domn a fost folosit exclusiv pentru a ține persoane în arest și nu a avut nici o legătură cu aceste companii”, a specificat avocatul.

De asemenea, Munteanu a menționat că Viorel Morari a creat un grup de lucru format din 19 procurori, 26 de ofițeri de urmărire penală și de investigații, în total 45 de persoane. ”În luna martie cu un suport mediatic important procurorii rețin 6 persoane, percheziționează câteva zeci de localuri, bunuri de la diferite persoane fizice și juridice. La solicitarea procurorilor mai multe persoane sunt plasate în arest preventiv pe durate care au variat de la o lună până la 12 luni”, a precizat el.

El afirmă că Igor Borș a solicitat explicații, pe care nu le-a primit.

„Din punct de vedere legal, pe durata cât a fost deținut un an de zile în arest preventiv, Igor Borș a solicitat să i se explice pentru ce este învinuit, pentru că el a devenit coproprietar al acestei companii pe 1 martie 2018 și exact peste două zile este arestat pe pretinsa spălare de bani la care nu a avut nici o atribuție. Culmea, instanța de judecată, printr-o hotărâre judecătorească obligă procurorii să explice învinuirea, fapt care până în prezent nu s-a întâmplat.

Învinuirile inițiale, în baza cărora au fost ținute și reținute persoanele,au decăzut complet în luna februarie 2019 fiind înaintată o nouă învinuire privind pretinsa evaziune fiscală a companiei constatată în baza unei opinii subiective a unui inspector fiscal, care în timpul ședinței de judecată nu s-a adeverit. Astfel se fabricau dosarele în baza opiniilor subiective și suntem satisfăcuți că încă mai sunt în procuratura generală oameni care înțeleg că legea trebuie aplicată absolut imparțial. Pe data de 9 decembrie 2020, după ce au fost analizate probele din acest dosar, instanța a constatat că dosarul de fapt nu a avut nici o substanță declarându-i nevinovați atât pe Igor Borș,cât și compania vizată”, a notat Victor Munteanu.

Organizația obștească Dreptul la dreptate a prezentat anterior o listă de 25 de dosare fabricate pe timpul regimului Plahotniuc, printre care cele a lui Victor și Viorel Țopa, Iurie Bolboceanu, Valeriu Malarciuc, Natalia Ursachi, Vlad Musteață.

Viorel Morari respinge acuzațiile care i se aduc. Recent acesta a fost pus sub învinuire pe acest dosar, fiind cercetat în stare de libertate, întrucât demersul de încarcerare a fost respins de către judecători.


Pub