17 ordine semnate de Biden în prima zi la Casa Albă

În prima zi la Casa Albă președintele american Joe Biden a semnat 17 ordine executive, menite să „refacă” și „anuleze” politicile implementate de Trump, susțin voci din administrația prezidențială.

Iată ce presupun acestea: 

  1. Americanii vor fi obligați să poarte mască pe teritorii federale, în timpul zborurilor și călătoriilor între state. 
  2. Crearea unui grup de lucru care se va ocupa nemijlocit de managementul Covid-19 în țară.
  3. Ridicarea interdicțiilor de călătorie din țările musulmane. 
  4. Stoparea construcției zidului între SUA și Mexico.
  5. Prelungește moratoriul existent la nivel național privind evacuările și executările silite până pe 31 martie.
  6. Prelungește moratoriul existent pentru plata împrumuturilor studențești și dobânzi până pe 30 septembrie. 
  7. Previne discriminarea la locul de muncă pe baza orientării sexuale sau a identității de gen.
  8. Fortifică DACA (un program care oferă imigranților veniți în SUA când erau copii șansa să rămână) după eforturile lui Trump de a anula protecția persoanelor fără acte aduse în țară în copilărie. 
  9. Revenirea la acordul de la Paris privind schimbările climatice. 
  10. A stopat procesul prin care SUA se retrăgea din Organizația Mondială a Sănătății. 
  11. Anulează construcția conductei Keystone XL și ordonă revizuirea a peste 100 de acțiuni realizate de Trump în domeniul ecologiei.
  12. Revocă Comisia 1776, fondată de Trump cu scopul de „educație patriotică”, îndeamnă agențiile să își revizuiască acțiunile pentru a asigura echitatea rasială. 
  13. A solicitat ca imigranții să fie incluși în recensământul populației. 
  14. Revizuiește legislația referitoare la imigranți, înăsprită dur pe timpul mandatului lui Trump.
  15. Îndrumă directorul Oficiului Organizare și Buget să elaboreze recomandări pentru modernizare și anulează procesul de aprobare a reglementărilor instalat de Trump.
  16. Amână deportările pentru liberieni refugiați în Statele Unite până la 30 iunie 2022.
  17. Solicită reprezentanților executivului să semneze un „angajament etic”, care le interzice să acționeze în interes personal.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, a anunțat că acestea fac parte dintr-o serie de acțiuni menită să anuleze politicile implementate de administrația Trump.

Surse: cnn.com, politico.com

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.