Baloanele sunt dăunătoare pentru mediu. Explicăm

Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă cu baloanele pe care le lansăm în aer după ce sărbătorim ceva? Mai ales că astăzi, în Republica Moldova, e aproape imposibil să vezi o zi de naștere, nuntă sau botez fără baloane colorate, de toate dimensiunile și formele.

Ne pare rău să fim cei care aduc veștile proaste, dar baloanele pe care le îndrăgim atât de mult dăunează mediului și irosesc resursele limitate de heliu, spun specialiștii. Atunci când sunt lansate în aer baloanele pot ajunge într-un final să omoare animale sălbatice sau domestice și să polueze pământul și apele.

Tot ce urcă trebuie și să coboare

După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri care ucid păsările, dar și animalele marine, care le percep drept hrană. Cercetătorii de la Universitatea din Tasmania au descoperit că deși majoritatea deșeurilor ingerate de păsări sunt materiale plastice tari, acestea sunt mai puțin letale decât plasticele moi, folosite în producția baloanelor. Baloanele din latex înfundă sistemul digestiv și sufocă animalul sau pasărea care a încercat să-l consume. 

Astfel, în afară de schimbările climatice, poluarea mediului și a apelor cu deșeuri plastice este o amenințare tot mai mare și mai mare. Și dacă multe țări deja au întreprins măsuri și au interzis folosirea plasticului de unică folosință, puține state (California, Florida, Connecticut, Tennessee și Virginia din SUA, precum și New South Wales și Coasta Sunshine din Queensland, Australia) care au inclus în această listă și baloanele. Susținătorii acestor decorațiuni spun că latexul se descompune, adică e biodegradabil, însă uită să menționeze că pentru aceasta este nevoie de cel puțin patru ani. 

„M-am întrebat: unde ajung după eveniment?”

Lara este mamă la trei copii și în familia ei nu se cumpără baloane, în special cele umflate cu heliu. „Aduc o mare daună mediului înconjurător și consider că nu merită. Și acest lucru le explic și copiilor, ca să conștientizeze”, spune femeia. Ea povestește că la dauna baloanelor a început să se gândească când a văzut cât de multe se vând, dar și cât de multe vezi la orice festivitate. „M-am întrebat: unde ajung după eveniment și de ce facem atâtea deșeuri pentru câteva minute de zâmbete, mai ales că sărbătoarea poate fi frumoasă și fără acestea?”, menționează ea. Această opinie nu a fost mereu acceptată de cei din jur, rude sau prieteni. „De multe ori zâmbeau și dădeau indiferenți din mâini când le spuneam să renunțe la baloane. Însă, inițiativa trebuie să vină de la oameni, că fără asta nu faci nimic”, constată Lara. 

Cum au apărut baloanele

Baloanele au fost inventate pentru prima dată în Franța la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Doi producători de hârtie, Jacques și Joseph Montgolfier, au descoperit că, atunci când pungile de hârtie sunt umplute cu aer cald, pungile se ridică. Astfel, au început să experimenteze și să creeze baloane din diferite materiale, cum ar fi hârtie, pânză și mătase. Aceștia au făcut prima demonstrație publică a unui balon mai ușor decât aerul în iunie 1783, cu un balon cu diametrul de 11 m din stofă căptușită cu hârtie. Mai târziu în același an, Jacques Charles a lansat în aer un balon din mătase acoperit cu lac de cauciuc și umplut cu hidrogen, un gaz mai ușor decât aerul. Aceste demonstrații timpurii au atras interesul oamenilor și, ulterior, au începu să fie folosite în știință, sport și război, ca în cele de urmă să ajungă să ne decoreze evenimentele festive. În 1931, primul balon modern din latex a fost creat de Neil Tillotson în mansarda sa. El a vândut 15 dintre baloanele sale „Tilly Cat” (în formă de cap de pisică, completate cu mustăți tipărite cu vopsea) pentru parada Patriot’s Day din Massachusetts, iar peste câteva luni a lansat o companie care face și astăzi baloane.

Baloanele sunt „saci” flexibili umflați cu gaz, cum ar fi heliu, hidrogen, oxid de azot, oxigen și aer. Acestea sunt fabricate din materiale precum cauciuc, latex, policloropren sau o țesătură din nailon. Prețul mic îi face pe oameni să le utilizeze în exces, fără a se întreba unde ajung baloanele dezumflate sau sparte și cât de mult pot dăuna mediului. 

Cum le poți înlocui

Dar pentru a renunța la baloane îți propunem, în primul rând, să te întrebi dacă ele sunt atât de necesare. Iar dacă ai nevoie de decorațiuni, atunci le poți face din hârtie creponată, care este biodegradabilă, poate fi folosită de mai multe ori și nu poluează mediul. De asemenea, aceasta poate colora și înfrumuseța orice încăpere pentru mult timp, iar la producerea decorațiunilor, bolurilor sau a ghirlandelor ai putea chiar implica întreaga familie și petrece frumos și vesel timpul împreună. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.