Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

21 Ian. 2021 / 12:32

Inspecţii inopinate la companiile petroliere

Inspecţii inopinate la sediile mai multor companii petroliere. Verificările se desfăşoară în contextul investigaţiilor iniţiate de Consiliul Concurenţei şi au menirea de a depista posibilele încălcări ale legislaţiei concurenţiale, care interzic acordurile anticoncurenţiale şi abuzul de poziţie dominantă, relatează Moldova 1.

Consiliul Concurenţei menţionează că nu dispune de atribuţii legale de stabilire a mecanismelor de control al preţurilor, piaţa produselor petroliere fiind reglementată şi supravegheată de alte instituţii responsabile.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniţă, majorarea preţului produselor petroliere, înregistrată în ultimele zile, este justificată. La baza acestor scumpiri stă, potrivit lui Ioniţă, creşterea accizei pentru produsele petroliere, precum şi creşterea preţurilor pe pieţele internaţionale, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În acest an, majorarea de preţ anume acum, are o justificare economică. Începând cu 1 ianuarie, la noi au crescut accizele la produsele petroliere cu 40 de bani. Plus la aceasta, se mai aplică şi TVA, ceea ce înseamnă aproape 50 de bani creştere”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

Veaceslav Ioniţă spune că petroliştii au profitat de pe urma ieftinirii petrolului în vara anului trecut, când preţul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 ani, dar acum nu fac decât să se adapteze condiţiilor de pe piaţă.

Menţionăm că, la o lună de la ultima scumpire de carburanţi, acum câteva zile, mai multe staţii PECO au afişat din nou preţuri mai mari: cu circa un leu la benzină şi motorină şi cu circa 80 de bani la gazul lichefiat. Din martie 2019, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Comentarii