16:42:20 28.03.2024
Stiri

Gribincea: „R. Moldova trebuie să plătească pe loc gol încă un MILION de lei, deoarece CSJ tergiversează executarea hotărârii CtEDO în dosarul „Gemenii”!”

Actualitate 21.01.2021 13:54 Vizualizări1988 Autor: Ziarul National
Gribincea: „R. Moldova trebuie să plătească pe loc gol încă un MILION de lei, deoarece CSJ tergiversează executarea hotărârii CtEDO în dosarul „Gemenii”!”


R. Moldova ar fi bună din nou de plată din cauza judecătorilor care ar tergiversa executarea unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Șeful Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, susține că e vorba despre dosarul ce vizează centrul comercial „Gemenii” din centrul Chișinăului.

„R. Moldova trebuie să plătească pe loc gol încă 1 000 000 de lei, deoarece Curtea Supremă de Justiție (CSJ) tergiversează executarea hotărârii CtEDO în dosarul „Gemenii”! 1 000 000 de lei este o sumă importantă pentru R. Moldova! Cu ea se puteau plăti 500 de pensii medii sau salariul președintelui țării pentru 3 ani! Termenul de executare a hotărârii CtEDO în dosarul „Gemenii” a expirat pe 18 mai 2020. Până atunci, CSJ trebuia să spună dacă executarea se va face prin restituirea unei părți din complexul „Gemenii” foștilor acționari sau restituirea nu poate avea loc și statul va plăti în schimb 2 120 000 de euro!”, a atenționat juristul.

Gribincea susține că termenul de trei luni oferit de CtEDO pentru executarea hotărârii era suficient, dacă se dorea.

CITIȚI și DOC // NU cinci, dar OPT judecători s-ar face vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO în dosarul „Gemenii”: Ministerul Justiției a făcut publică lista hotărârilor Înaltei Curți de la Strasbourg în cauzele moldovenești din ultimii 19 ani

„Judecătorii cunosc bine că, pentru fiecare zi de întârziere, noi plătim câte 4 000 de lei! Și ei totuși amână. Sunt ferm convins că în Germania judecătorii ar compensa din buzunarul propriu dobânzile de întârziere care se datorează inacțiunii lor. Dar aceasta este o cu totul altă istorie! CSJ a fixat ședința pe acest dosar pentru mâine, 22 ianuarie. Să vedem ce se va întâmpla! Eu totuși consider că nu există nicio scuză pentru tergiversare în continuare! Curios este că, în ianuarie 2021, actualul acționar majoritar al „Gemenii” a ieșit public cu declarații privind intenția de expropriere a sa! A plătit chiar și publicitate pe rețele sociale și, din câte se pare, chiar și emisiuni. Pentru mine nu e curios că ei au făcut acest lucru, ci că ei au făcut aceasta abia acum, deși dosarul se examinează la CSJ încă din primăvara lui 2020!”, a comentat Gribincea.


Anterior, Vladislav Gribincea a declarat că în spatele „combinației” care viza centrul „Gemenii” se aflau „oameni destul de influenți până nu demult la Chișinău și Kiev”, presa scriind că era vorba de Vlad Plahotniuc și Petro Poroșenko.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat, încă în februarie 2020, Guvernul R. Moldova să plătească daune în dosarul legat de clădirea centrului comercial „Gemenii” din centrul Chișinăului (Ojog si Altii, nr. 1988/06) în sumă de 1,5 milioane de euro.

Cererea a fost depusă la Înalta Curte de la Strasbourg acum 15 ani, iar prejudiciul, care trebuia plătit până pe 8 mai 2020, reprezintă venitul ratat al proprietarilor unei părți a clădirii „Gemenii”, deposedați abuziv de aceasta.

De asemenea, până la aceeași dată, Guvernul trebuia să restituie clădirea, circa jumatate din complexul comercial, și terenul luate de la reclamanți. În caz contrar, Guvernul trebuia să plătească încă 2,1 milioane de euro cu titlu de cost al imobilelor.

Anterior, premierul Ion Chicu s-a pronunțat public vizavi de obligarea judecătorilor care au emis decizii în dosarul „Gemenii” ca să plătească din propriile buzunare despăgubirile de milioane pe care statul trebuie să le achite în acest caz. Ulterior, Chicu a declarat că banii vor fi „tăiați” de la domeniul justiției pentru a achita aceste despăgubiri.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md