22:46:20 28.03.2024
Stiri

Vicepreședintele Parlamentului acuză Procuratura Generală că ar „juca” de partea „majorității Șordon” în torpilarea activității BNM: „Sturzu și Cincilei care figurează în dosarul furtului miliardului continuă să ridice salarii grase”

Actualitate 21.01.2021 14:21 Vizualizări2574 Autor: Ziarul National
Vicepreședintele Parlamentului acuză Procuratura Generală că ar „juca” de partea „majorității Șordon” în torpilarea activității BNM: „Sturzu și Cincilei care figurează în dosarul furtului miliardului continuă să ridice salarii grase”


Refuzul majorității parlamentare neoficiale, formată din socialiști, deputați ai Partidului „Șor” și transfugi de la Partidul Democrat, de a desemna trei noi viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a împiedicat deblocarea asistenței externe pentru R. Moldova, acuză vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Mai mult, deputatul DA susține că Procuratura Generală că i-ar ajuta pe cei din „majoritatea Șordon” să-și păstreze în funcții-cheie oamenii lor la BNM.

„După cum cunoașteți, socialiștii au refuzat desemnarea celor trei noi viceguvernatori la BNM. Fac abstaracție de candidaturile celor propuși și faptul că acest lucru a influențat pierderea șansei deblocării asistenței externe pentru R. Moldova. Societatea trebuie să cunoască faptul că, în prezent, Ion Sturzu și Aurel Cincilei (soțul deputatei de la „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan - n.r.), doi viceguvernatori ai BNM cu mandat expirat încă în iulie 2020, care figurează în dosarul furtului miliardului, rămăn membri ai Comitetului executiv al Băncii Naționale și continuă să ridice salarii grase de câteva zeci de mii de lei lunar.

Mai mult ca atât, fără ei nu poate fi luată nicio decizie a Comitetului, întrucât în entitate au rămas patru membri, doi dintre care sunt cei care, prin inacțiunile lor, în 2013-2014 au facilitat, alături de Dorin Drăguțan, devalizarea sistemului bancar. Procuratura nu se grăbește să înainteze dosarele penale cu acești figuranți în judecată. Majoritatea Șordon îi păstrează în funcții-cheie la BNM, iar poporul continuă să achite viața de lux celor care au admis dezastrul financiar al țării”, a scris Slusari pe Facebook.

Menționăm că, anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „Banca Națională este vinovată în mare măsură de ceea ce s-a întâmplat” în jaful bancar, dar a refuzat să ofere sprijin anchetei: „Înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru: există încă oameni care au lucrat în BNM în timpul furtului miliardului. Din păcate, nu trebuie să așteptăm sinceritatea de la ei”.

În mai 2020, ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, ex-viceguvernatoarea, Emma Tăbârță, și actualii viceguvernatori ai BNM, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, au fost reținuți în dosarul fraudei bancare, iar la scurt timp au fost eliberți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md