02:11:07 20.04.2024
Stiri

VIDEO // CC a declarat NECONSTITUȚIONALĂ legea care impune limba rusă în instituțiile publice alături de limba de stat, româna

Actualitate 21.01.2021 15:36 Vizualizări3825 Autor: Ziarul National
VIDEO // CC a declarat NECONSTITUȚIONALĂ legea care impune limba rusă în instituțiile publice alături de limba de stat, româna


Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată în mare grabă de către deputații socialiști, împreună cu cei ai Partidului Șor și transfugii din Partidul Democrat, este neconstituțională.

Verdictul a fost pronunțat astăzi de către Curtea Constituționțională (CC), care a admis sesizările depuse de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu pe 18 și 21 decembrie 2020.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat că magistratul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, are o opinie separată vizavi de acest subiect.

CITIȚI și VIDEO, PROTESTE // Curtea Constituțională examinează sesizările pivind controlul constituționalității Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. Țîcu: „Un atentat la independența și suveranitatea R. Moldova”

Manole a adăugat că decizia motivată a Înaltei Curți cu referire la sesizările depuse va fi făcută publică în scurt timp.

Deputatul Octavian Țîcu și-a motivat solicitarea făcută către Înalta Curte prin faptul că Legea aprobată la finele anului trecut, fără dezbateri ample în societate, încalcă mai multe articole din Constituția R. Moldova, printre care art. 10, art. 13 și art. 16 (al.2).

„Au fost timpuri când limba română era vorbită doar atunci când ne plângeam morții și ne cântam doinele, iar în perioadele sovietice, pentru limba română unii au făcut Gulagul. Limba română a fost vehiculul împotriva regimului comunist și ne-a dus spre independența Republicii Moldova. Declarația de Independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat. În Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică. Prin sesizarea pe care am făcut-o, considerăm că această lege este un atentat la suveranitatea și independența R. Moldova, prin încercarea de a institui, deasupra cadrului constituțional, dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova. Și în mod special, articolul 6, care spune că în raport cu autoritățile publice, limba de comunicare este limba de stat și limba rusă. Se încearcă o revoluție lingvistică în R. Moldova, prin instituirea unui bilingvism și promovarea limbii ruse la rangul de limbă de stat”, a menționat Octavian Țîcu.

CITIȚI și Legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești, declarată DESUETĂ: CC a admis PARȚIAL solicitarea PL cu privire la anularea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat, în apărarea legii menționate, că nu toți cetățenii R. Moldova sunt pregătiți să recepționeze „mesaje în limba de stat” de la autorități, recunoscând în același timp că Guvernul nu a dat aviz unui asemenea proiect de lege. Totodată, Nagacevschi nu a putut să spună dacă un funcționar, originar din R. Moldova, dar care nu cunoaște limba rusă, va fi tras la răspundere pentru că nu răspunde cuiva în limba celor 4% minorități naționale.

Deputatul socialist Vasile Bolea a solicitat, la rândul său, respingerea solicitărilor privind stabilirea neconstituționalității legii menționate, pe motiv că autorii sesizărilor respective nu ar fi prezentat argumente.



Ce prevede Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova:

*Statul trebuie să asigure „condițiile necesare pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova” în toate instituțiile publice, inclusiv din domeniul educației sau judiciar.

*Limba rusă urmează să fie folosită pe teritoriul republicii alături de limba de stat, iar activitățile de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice vor fi efectuate în română, iar la solicitare se va asigura și traducerea în limba rusă.

*Denumirea mărfurilor și a produselor alimentare, etichetele mărfurilor, mărcile comerciale, instrucțiunile, precum și orice alte informații vizuale referitoare la mărfurile fabricate în Republica Moldova, prezentate populației din republică se întocmesc în limba de stat și în limba rusă, ca și înscrisurile de pe plăcile cu denumirile organelor puterii de stat administrației de stat și organizațiilor obștești, ale întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor.

*Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderilor, instituțiilor publice vor trebui să primească și să examineze cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau limba rusă și vor purta „raspundere personală”, dacă vor răspunde doar în limba română.

*Actele oficiale ale organelor puterii de stat, administrației publice, se întocmesc și se adoptă în limba de stat, urmând să fie traduse și în limba rusă, iar în UTA Gagauzia - și în limba găgăuză.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md