21:37:43 16.04.2024
Stiri

Octavian Țîcu: „PUN a apărat cu demnitate LIMBA ROMÂNĂ la Curtea Constituțională”; Șalaru: „Vorbitorii de limbă rusă trebuie să înțeleagă că lui Dodon nu-i pasa de limba rusă, ci doar de interesele sale financiare”

Actualitate 21.01.2021 16:03 Vizualizări2896 Autor: Ziarul National
Octavian Țîcu: „PUN a apărat cu demnitate LIMBA ROMÂNĂ la Curtea Constituțională”; Șalaru: „Vorbitorii de limbă rusă trebuie să înțeleagă că lui Dodon nu-i pasa de limba rusă, ci doar de interesele sale financiare” pun.md


Curtea Constituțională (CC) a anulat azi Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020, prin care limba rusă urma să devină limbă de comunicare interetnică și de comunicare instituțională. Actul a fost declarat neconstituţional în urma sesizării deputatului Partidului Unității Naționale, profesorului universitar Octavian Țîcu și parlamentarul Dinu Plângău (PPDA).

„Partidul Unității Naționale a apărat cu demnitate limba română la Curtea Constituțională”, a declarat Octavian Țîcu, după ce președintele CC, Domnica Manole, a anunțat decizia.

Octavian Țîcu a subliniat în cadrul ședinței că Declarația de Independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat și că în Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică. Totodată, deputatul a atenționat că această lege controversată, votată de majoritatea PSRM-Șor în luna decembrie, este un atentat la suveranitatea și independența R. Moldova, prin promovarea limbii ruse la nivelde limbă oficială.

„Au fost timpuri când limba română era vorbită doar atunci când ne plângeam morții și ne cântau doinele, iar în perioadele sovietice, pentru limba română unii au făcut Gulagul. A fost vehiculul împotriva regimului comunist și ne-a dus spre independența R. Moldova. Considerăm că această lege este un atentat la suveranitatea și independența R. Moldova, prin încercarea de a institui deasupra cadrului constituțional dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova. Și în mod special, articolul 6, care spune că în raport cu autoritățile publice, limba de comunicare este limba de stat și limba lingvistică. Se încearcă o revoluție lingvistică în R. Moldova, prin instituirea unui bilingvism și promovarea limbii ruse la rangul de limbă de stat”, a menționat președintele PUN, Octavian Țîcu.

Și fondatorul PUN, Anatol Șalaru, spune că această victorie la CC e o lovitură dură pentru Dodon și stăpânii săi.

„O nouă victorie la CC. În urma sesizării depuse de PUN, judecătorii Înaltei Curți au anulat statutul special pe care alianța PSRM-Șor îl oferise limbii ruse. Acordarea acestui statut limbii ruse a fost o încercare disperată a lui Igor Dodon de a dovedi stăpânilor săi de la Moscova cât le este el de loial. Sper ca vorbitorii de limbă rusă să înțeleagă că lui Dodon nu-i pasa nici de limba rusă, nici de minoritatea rusă, ci doar de propriile interese financiare. Igor Dodon doar se folosește de minoritatea rusă, la fel de sărăcită de hoțiile acestuia și a camarilei sale”, a scris acesta pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md