16:24:54 25.04.2024
Stiri

Un fost ministru și deputat îl invocă pe Grigore Vieru în contextul deciziei Curții Constituționale: „Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul”

Actualitate 21.01.2021 16:41 Vizualizări2128 Autor: Ziarul National
Un fost ministru și deputat îl invocă pe Grigore Vieru în contextul deciziei Curții Constituționale: „Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul”


Politicienii proruși din R. Moldova vor trebui să renunțe la argumentul pe care „l-au fluturat timp de 30 de ani” vizavi de faptul că în R. Moldova ar fi „nevoie de limba rusă pentru a ne înțelege între noi, cetățenii Republicii Moldova”.

De această părere este fostul ministru și deputat Valeriu Munteanu, care a comentat decizia de astăzi a Curții Constituționale prin care a fost declarată neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată în grabă la finele anului trecut de către coaliția Dodon-Șor din Parlament.

„Legea votată de PP Șor și PSRM prin care a fost conferită limbii ruse statut de „limbă de comunicare interetnică” a fost declarată neconstituțională de către Înalta Curte. Sunt absolut sigur că acest eșec lamentabil al lui Igor Dodon și al ortacilor săi (a se citi Moscova) de a forța limitele Constituției și de a dezbina și mai mult societatea pe acest subiect artificial va constitui un mobil serios în abandonarea de către partidele proruse din Republica Moldova (cele de azi și de mâine) a argumentului pe care l-au fluturat timp de 30 de ani - că avem nevoie de limba rusă pentru a ne înțelege între noi, cetățenii Republicii Moldova. Pentru comunicare și înțelegere avem limba română”, a scris Munteanu pe Facebook.

Fostul deputat a amintit de o declarație a regretatului Grigore Vieru vizavi de limba română.

„Marele poet Grigore Vieru spunea: Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul. E timpul deja”, a spus Valeriu Munteanu.

Amintim că Înalta Curte a declarat astăzi neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, unul dintre argumente fiind faptul că art. 13 din Constituția R. Moldova prevede că limba de stat este cea română, fără să prevadă vreun statut special pentru vreo limbă a minorităților etnice.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat că magistratul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, are o opinie separată vizavi de acest subiect.

Solicitarea privind controlul constituționalității acestei legi a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md