Dodon riscă o pedeapsa cu până la 15 ani de închisoare pentru că a luat setul „ca la Putin” de la Președinție

by D M
Distribuiti mai departe...

Se îngroașă gluma cu setul de birou „ca la Putin” care ar fi fost dăruit Președintelui Republicii Moldova, nu personal lui Igor Dodon, de către o organizație din Rusia în anul 2017.

Ieri Paranteze.md scriia că acest set de birou, pe care Dodon în 2017 declara că rămâne la Președinție, a ajuns totuși în biroul lui Igor Dodon de la sediul PSRM. Dovadă în acest sens au fost mai multe imagini foto și video de la unele întâlniri pe care le-a avut tot ier, 20 ianuarie, fostul Președinte.

Astăzi, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a prezentat publicului ce spune legea în acest sens. Astfel Igor Dodon pentru faptul că a sustras de la Președinție un bun costisitor care nu-i aparține, riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani.

„Despre setul de birou al lui Dodon. Nu că mi-ar păsa de el. Dar este o ocazie să vedem cât de hapsân este acest om, cum a curățat tot după el din palatul prezidențial, inclusiv ceea ce nu-i aparținea, cum este acest set dăruit președintelui țării, nu lui Igor Dodon în 2017.

Dodon nu putea lua cu el acest suport. Unicul lucru legal posibil – el îl putea răscumpăra achitând contravaloarea lui în sumă de circa 12.000 USD (prețul estimativ al acestui set). Așa prevede legea (H.G. 116 din 26.02.2020 privind regimul juridic al cadourilor pct. 22 alin. 2)).

În caz contrar, dacă bunul nu a fost răscumpărat, aceste acțiuni cad sub prevederile art. 324 alin. (3) lit. a) Cod Penal – corupere pasivă. El și-a însușit un bun care nu i se cuvine. Această faptă este pasibilă de pedeapsa cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de la 4.000.000 la 5.000.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Asta, deși a declarat că setul de 12 mii USD va rămâne în instituția prezidențială.

Nu că are cineva mare nevoie de această hidoșenie. Dar dacă s-a încălcat legea, pedeapsă există și ea trebuie aplicată.” a scris Alaiba pe o rețea de socializare.

sursa: paranteze.md

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...