Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta R. Moldova, Maia Sandu:…

Președinta R. Moldova, Maia Sandu: „Săptămâna aceasta nu voi desemna un candidat la funcția de premier”. Soluția cu care ar urma să vină PAS în Parlament pentru declanșarea anticipatelor

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat miercuri că în această săptămână nu va desemna niciun candidat pentru funcția de premier și a menționat că, de fapt, soluția pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este în Parlamentul de la Chișinău.

În context, șefa statului susține că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au formulat un document pe care urmează să-l prezinte în Legislativ spre aprobare, document prin care deputații din Parlamentul de la Chișinău, care îl vor semna, se vor angaja public să nu voteze cele două candidaturi care ar urma să fie propuse pentru funcția de prim-ministru, astfel încât să fie posibilă, potrivit Constituției, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Declarațiile au fost făcute de președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR Moldova.

„Soluția pentru declanșarea alegerilor anticipate este în Parlament. Putem să suspectăm că mai mulți deputați din Parlament nu își doresc acest lucru și încearcă să tergiverseze procesul. Săptămâna viitoare voi veni cu următorul pas. Nu s-a schimbat nimic de la discuțiile purtate cu fracțiunile. Urmează să vedem dacă într-adevăr se va găsi dorință ca să se facă acest angajament public ca să respingă deputații cele două candidaturi la funcția de prim-ministru și să se ajungă la declanșarea alegerilor anticipate. Urmează să vedem dacă obținem un angajament public al deputaților pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat Maia Sandu.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că va veni săptămâna viitoare cu un anunț în legătură cu următorul pas pe care ar urma să-l întreprindă în legătură cu declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului.

Potrivit președintei CC, Constituția Republicii Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile prevăzute de articolulul 85 din Constituție.