Vaccinul COVID-19 este vegan?

Mulți oameni și-au pus întrebări cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului contra Covid-19. În timp ce pandemia de coronavirus continuă să se dezvolte în întreaga lume, a apărut o nouă speranță sub forma vaccinurilor. Dar este vaccinul COVID-19 vegan?

Aceasta este întrebarea pe care un grup de medici de top, vegani, l-au abordat într-un videoclip (mai jos) – răspunzând la unele dintre cele mai frecvente preocupări legate de noua injecție.

Potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, în prezent, vaccinul Covid-19 se oferă persoanelor din segmentul de risc. Pacienții necesită două doze de vaccin, la cel puțin 21 de zile distanță.

Pacienții prioritari includ lucrătorii din domeniul sănătății cu risc ridicat. Printre altele, se numără persoanele care locuiesc sau lucrează în case de îngrijire și unele persoane cu vârsta de peste 80 de ani care au deja o programare la spital în următoarele câteva săptămâni.

Întrebări despre vaccin

Vaccinul contra Covid-19 a fost suspectat de anti-vaxxers, precum și de alte persoane care au întrebări despre el.

Acestea includ modul în care a fost dezvoltat atât de repede și dacă vaccinul este vegan, deoarece a fost testat pe animale.

Medici vegani și vaccinul COVID-19

În încercarea de a aborda aceste întrebări, un grup de medici vegani și vegetarieni, au creat un videoclip în care discută unele dintre problemele controversate din jurul vaccinului.

Una dintre problemele pe care medicii le ridică este că vaccinul nu conține de fapt niciun ingredient de origine animală – cu toate acestea, mulți vegani au ridicat încă întrebarea dacă ar trebui să-l ia.

„Nu e natural”

Potrivit dr. Gonzalez, un medic din grupul prezent în video, o problemă majoră atunci când vine vorba de mulți vegani și vaccinuri este convingerea că vaccinurile sunt nenaturale. „Cred că o mulțime de vegani nu se încred în vaccinuri, deoarece par prea științifice, artificiale. Ei cred că acest lucru este extrem de nefiresc, ceva ciudat și străin. Țin să menționez că vaccinurile ne îmbunătățesc capacitatea naturală. Vaccinurile sunt la fel de naturale ca și un măr. ”

Dr. Sadeghi, un alt membru al grupului, a adăugat: „Vaccinul este cel mai natural lucru pe care l-ați putea face pentru a preveni consecințele bolii“.

Cum a fost dezvoltat atât de rapid

O altă problemă pe care au abordat-o medicii a fost viteza cu care a fost creat vaccinul – și dacă acest lucru ar trebui să îi afecteze siguranța sau eficacitatea.

Potrivit dr. Davis:  „Ceea ce trebuie să înțeleagă oamenii este că acest vaccin nu intră în celulele tale și în ADN.  Pur și simplu creează o proteină care intră în corpul tău și apoi este eliminată. În 24 de ore, vaccinul nu mai este în corpul nostru. Odată ce celulele periculoase au fost atacate și ucise, nu mai există viruși în corpul tău.”

Vaccinul COVID-19 este vegan?

Pentru mulți vegani, o problemă crucială atunci când vine vorba de vaccin, este că a fost testat pe animale. Cu toate acestea, medicii cred că veganii ar trebui să ia vaccinul.

The Vegan Society spune: „Definiția veganismului recunoaște că nu este întotdeauna posibil să se evite utilizarea animalelor, ceea ce este justificat pentru situațiile medicale.

În cazul Covid-19, vaccinarea va juca un rol fundamental în combaterea pandemiei și salvarea vieților. Deoarece toate vaccinurile sunt testate în prezent pe animale, este imposibil să avem un vaccin care a fost creat fără utilizarea animalelor.

Medici vegani și teste pe animale

Vorbind despre vaccin, dr. Bitterman spune că au existat teste pe animale – ca în cazul oricărui alt produs medical. Vorbind în mod specific despre vaccinul Pfizer, el spune că în total 106 animale au fost utilizate la testare (și apoi au fost eutanasiate): 64 de șoareci și 42 de maimuțe macace. Când vine vorba de vaccinul Moderna, el spune că datele nu sunt la fel de clare, dar consideră că numărul este similar.

Cu toate acestea, doctorul consideră că refuzul de a lua vaccinul din motiv că a fost testat pe animale nu este justificat, sugerând mai multe motive: luând vaccinul, nu creezi mai multă cerere, nu stimulezi producere mai mare. „Dacă achiziționați un produs cosmetic care a fost testat pe animale de către o companie, aceasta își va face vânzările, și apoi va crea alt produs, și apoi vor testa pe alte animale.Testele pre-clinice pentru produse farmaceutice aprobate nu funcționează așa. Testarea este deja făcută. Dacă luați vaccinul, nu veți stimula pe nimeni altcineva să testeze acest vaccin, din nou, pe alte animale.”

„Nu voi apăra testarea pe animale. Cred că este regretabil ce s-a întâmplat. Cu toate acestea, dacă faci un contrast cu numărul de oameni salvați, diferența este astronomică.”

Sursa: plantbasednews

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.