image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Nagacevschi, atac la deputații care au contestat la CC statutul special pentru limba rusă: „Vă autodizolvați politic”

Statutul special pentru limba rusă, soarta căruia va fi decisă mâine de Curtea Constituțională, provoacă polemici. „Vă autodizolvați politic”, îi avertizează ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, pe deputații Dinu Plângău și Octavian Țâcu care au contestat legea respectivă la CC.

„Am studiat atent sesizările. Ceea ce am constatat e că domnii deputați chiar cred că, prin atacarea limbii ruse, își vor crește ratingul politic. Se pare că stimații deputați au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia, iar localnicii vorbesc cu ei în rusă. Nu numărul de etnici ruși se ia în calcul, dar cifra vorbitorilor de rusă. Și aici cifra este previzibilă pentru toți. Cel puțin eu nu am nicio cunoștință care să nu știe limba rusă”, a declarat Nagacevschi care a precizat că face aceste comentarii în calitate de reprezentant al Guvernului la Curtea Constituțională.

Ministrul Justiției susține că prin legea contestată s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public, dar și la unele servicii publice.

„Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Sunt și precedente suficiente. Vă puteți aminti de anularea alegerilor pentru funcția de primar al capitalei. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic, singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic”, a mai spus Nagacevschi.

Precizăm că, potrivit legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, statul trebuie să asigure condiţiile necesare pentru utilizarea şi dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: