image
Sursa foto: Jurnal.md

Epopeea polițelor medicale pentru veterani continuă; Beneficiarii încă nu au acces la asigurare medicală gratuită

Veteranii de război care nu sunt angajați în câmpul muncii, încă nu-și pot obține polițele de asigurare medicală gratuite. Solicitările lor către CNAM, de a primi polița, care trebuia să le fie oferită începând cu 01 ianuarie 2021, sunt respinse. Anunțul a fost făcut de deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Stela Macari.

Potrivit deputatei, zilele acestea a fost contactată de mai mulți veterani care au informat-o ca adresările lor către CNAM, de solicitare a poliței de asigurare medicală, sunt respinse.

Motivul invocat de CNAM este lipsa până la acest moment a unui mecanism clar de atribuire a polițelor pentru veteranii de război.

„Dacă cineva încă nu știe până unde poate ajunge culmea nesimțirii, puteți revedea atitudinea fostei guvernări față de veteranii de război. Este arhicunoscută epopeea despre polița medicală gratuită, pentru care anul trecut am luptat alături de veterani. Dupa ce dânșii au fost supuși mai multor umilințe, demnitatea fiindu-le tăvălită chiar și de asfalt, iar proiectul de lege care ar fi putut să le asigure polița medicală gratuită încă din luna iulie, abia la sfarsit de noimebrie si-a incheiat parcursul în procedură legislativă, totuși nu e cu Doamne Ajută pentru ei”, a notat deputata într-o postare pe pagina de facebook.

Stela Macari a anunțat că a depus astăzi un demers catre CNAM și MSMPS în care a solicitat informații despre impedimentele care au apărut în procesul de implementare a legii ce trebuie să ofere veteranilor neangajați în câmpul muncii polițe de asigurare medicală.

„Am solicitat să fim informați ce instituții au tergiversat procesul de implementare, cu indicarea concretă a persoanelor responsabile și ce măsuri au fost întreprinse de către acestia în vederea ameliorării situației”, a precizat deputata.

Veteranii constituie o categorie de cetățeni care, în mare parte, au o sănătate precară și resurse de existență insuficiente. Cu atât mai vulnerabili sunt aceștia în situația de criză pandemică.

Amintim că inițiativa care prevede asigurarea veteranilor de război cu polițe medicale gratuite a fost un subiect de dispută dintre deputații din Platforma DA și Guvernul Chicu care a durat timp de mai multe luni. Fostul premier Ion Chicu susținea că asigurarea veteranilor cu polițe medicale este o inițiativă a Guvernului, iar propunerile deputaților din Platforma DA de a asigura cu polițe medicale toți veteranii de război, fie că sunt ori nu angajați în câmpul muncii, este „un populism” care zădărnicește inițiativa Guvernului în acest sens.

În iunie Guvernul a înaintat un proiect de a scuti veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii de achitarea pentru asigurarea medicală. Ei însă au decis să extindă pentru toți veteranii scutirea de asigurare medicală, indiferent dacă persoana este în câmpul de muncă ori nu. Prin populism vor să se prezinte societății ca mari susținători ai veteranilor, dar au făcut mai rău și pe cei care nu sunt angajați, și acei care pot beneficia de indemnizatiile pe care am vrut să le majorăm, nici ei nu pot beneficia, pentru că legea e anticonstituțională”, declara în spetembrie fostul premier Ion Chicu.

Proiectul de lege care le-ar fi permis tuturor veteranilor de război din RM să beneficieze de polițe de asigurare medicală gratuită, a fost votat în prima lectură în luna iunie 2020. Urma să intre în vigoare pe 1 iulie. Câteva ședințe la rând majoritatea parlamentară a respins includerea acestuia pe ordinea de zi. Cu mare greu a fost inclus pe 16 iulie 2020. Votat în a doua lectură pe 11 septembrie, președinta Parlamentului Zinaida Greceanâi a decis convocarea în aceeași zi a ședinței la ora 15.00 la care a anulat votul dat pentru acest proiect de lege. Temei pentru aceasta a servit o notă informativă a secției juridice a Parlamentului, în baza căreia votarea acestui proiect de lege a fost declarată neconstituțională și acesta a fost întors comisiei de profil pentru reexaminare. Până la urmă legea a fost votată în lectură finală pe 20 noiembrie 2020.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: