image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu a făcut totalurile vizitei la Bruxelles: „Moldova are o deschidere enormă în UE”

Republica Moldova are o deschidere enormă în Uniunea Europeană, iar decidenții politici de la Bruxelles au dat asigurări că vor fi găsite soluții pentru ca vaccinul să ajungă cât mai curând în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu după vizita la Bruxelles.

Șeful statului a avut peste zece întâlniri cu înalți demnitari ai Comisiei Europene, Parlamentului European și ai Consiliului European.

Maia Sandu a solicitat la Bruxelles ajutor pentru vaccinarea cetățenilor RM, dar și echipament medical. „Am primit promisiuni că instituțiile europene, în colaborare cu alte instituții internaționale, vor încerca să ne ajute suplimentar la ceea ce au făcut deja”, a spus Maia Sandu,

De asemenea, președintele RM a obținut cofirmarea că suma de 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al Reformei poliției va fi alocată cât de curând posibil. Maia Sandu s-a mai înțeles cu oficialii europeni că, în următoarea perioadă, contractul de reziliență în mărime de 15 milioane de euro sub formă de grant să fie semnat și debursat.

Maia Sandu a anunțat că, în următoarele luni, la Bruxelles, se va decide asupra cadrului unic de sprijin bilateral pentru următorii șapte ani, dar și asistența pe care RM ar putea să o acceseze în cadrul Parteneriatului Estic pentru următorii zece ani.

Președintele RM a adăugat că, chiar și în lipsa unui Guvern funcțional, a inițiat discuția despre asistența pe termen mediu, printre priorități fiind punctate asistența pentru dezvoltarea economică, inclusiv pentru sprijinirea ÎMM, proiecte de infrastructură, inclusiv în domeniul energetic, proiecte de investiții capitale, de conservarea a energiei termice.

În domeniul agriculturii, Maia Sandu a subliniat că acesta trebuie să devină unul de asistență continuă pentru a ajuta fermierii din RM să se ajusteze la schimbările climatice și să devină competitivi, inclusiv prin investiții majore în proiecte de irigare.

„În UE există un potențial enorm ca noi să fim ajutați, dar acest potențial a fost ratat în ultimii ani din cauza că la conducerea RM s-au aflat persoane care urmăreau interese de grup, interese corupte, dar nu interesele cetățenilor. Chiar acum deputați iresponsabili și corupți din Parlamentul de la Chișinău fac tot posibilul ca să lipsească cetățenii RM de acest sprijin pe timp de criză majoră”, a declarat președintele RM.

Maia Sandu a adăugat că UE vrea ajute Republica Moldova, dar trebuie să aibă aici să aibă un partener de încredere. Totodată, instituțiile europene vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardului și a altor scheme de corupție, dar nu „justificări patetice din partea Procuraturii și a altor organe de drept din RM”.

„Este sarcina noastră să ne organizăm pe intern și să avem o guvernare stabilă și responsabilă. Când acest lucru se va întâmpla toate fondurile europene vor fi deblocate și mult mai mult ajutor va veni pentru cetățenii RM. M-am convins că decidenții UE cunosc foarte bine ce se întâmplă în RM, ei știu cine a împins țara în prăpastie și din cauza cui țara noastră pierde bani și resurse. Ei cunosc bine conținutul și interesele din spatele ultimelor decizii ale Guvernului Chicu și ale legilor votate de deputații PSRM și Șor în decembrie. Sunt decizii grave, luate cu bune știință pentru a deservi anumitor grupuri de interese, și pentru a pune capcane și bombe cu efect întârziat sub viitoarea guvernare, oricare ar fi ea”, a mai spus Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: