image
Sursa foto: crjm.org

Președintele Centrului de Resurse Juridice: „Acuzarea adusă lui Morari e halucinantă!”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, consideră că reținerea șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu este decât o modalitate de a-i închide gura.

„Procurorii nu vor mai aresta abuziv, declara Procurorul General cu puțin timp în urmă. Și când colo - reținerea vine la scurt timp după ce Morari venea cu acuzații grave în adresa Procurorului General! Orice aparență de abuz, în special a procurorilor, trebuie investigată. De ce totuși trebuie de încarcerat suspecții când este evident că condițiile legale pentru arestare nu există. Nu există nici riscul eschivării (să fi dorit, Morari de mult timp fugea din țară), nici al influențării urmăririi penale sau comiterii altor infracțiuni similare (Morari nu mai activează ca procuror, fiind suspendat din funcție acum 12 luni). Argumentul procurorului (precum că Morari poate fugi în regiunea transnistreană) confirmă încă o dată că motive de arestare nu există. CEDO a constatat deja că o asemenea argumentare nu este acceptabilă (a se vedea hot CEDO Ignatenco v. Moldova, para. 83)”, afirmă Gribincea.

Iar acuzarea adusă - inducerea în eroare a judecătorilor pentru a aresta o persoană - Gribincea o califică drept „halucinantă” și spune că orice procuror din RM poate fi acuzat cu același succes de același lucru, inclusiv procurorul care acum îl pune sub acuzare pe Morari.

„Pot să vă asigur că arestarea suspectului complică foarte mult investigarea oricărui dosar penal. Nu găsesc o motivare plauzibilă pentru această reținere, decât închiderea gurii care critică”, a punctat Vladislav Gribincea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: