Incident „pandemic” la Parcani: Voluntari ce donau cizme copiilor ar fi fost alungați din gradiniță. Ce spune directoarea instituției

Incident neplăcut, produs la grădinița din satul Parcani, raionul Călărași. Voluntari, ce au mers în localitate să dăruie încălțăminte de iarnă copiilor din familii nevoiașe, nu și-au dus misiunea la bun-sfârșit. Asta din cauza că directoarea instituției preșcolare i-ar fi alungat din clădire, din cauza restricțiilor pandemice. La rândul său, directoarea spune că a încercat să contribuie și să faciliteze distribuirea cizmulițelor, însă nu a fost auzită de voluntari.

Foto: Colaj

Cazul a avut loc ieri la grădinița din satul Parcani, raionul Călărași. Directoarea instituției le-ar fi permis voluntarilor să intre în antreul grădiniței și să încalțe copiii, chemându-i pe rând să probeze cizmele, astfel încât să se respecte măsurile de prevenire a infecției Covid-19. Însă, după ce a sunat la Ministerul Educației, le-a spus „să iasă afară și să împartă cadourile”, căci e pandemie și accesul persoanelor străine în incinta grădiței este strict interzis.

Directoarea executivă a Asociației „Ajută un Om”, Doina Cernavca a insistat să i se permită accesul în grădiniță, întrucât afară era -16°C și nu putea să încalțe copiii în frig.

Doina Cernavca a povestit în amănunte, pe pagina sa de Facebook, despre incidentul neplăcut.

Facebook/Doina Cernavca / Sursa:Facebook/Doina Cernavca
„120 km dus-întors, la -16, făcuți în zadar... Descărcăm papuceii înapoi în depozit și ne încuiem în casă. Mai mult pentru că am îndrăznit să fac cazul public, în pandemie, iar eu am încălcat legea intrând într-un spațiu interzis, probabil voi plăti amendă... Un caz de discriminare față de copiii romi, și totodată, atitudine inumană... Bine că atunci când ne convine, putem să ne ascundem după legi și hotărâri. Creștem Oameni, chipurile, dar nu-i prea putem crește, că e pandemie...”, a mai scris Doina Cernavca pe pagina sa de Facebook.
Facebook/Doina Cernavca / Sursa:Facebook/Doina Cernavca

Contactată de UNIMEDIA, directoarea grădiniței Maria Danu a declarat că a procedat în conformitate cu hotărârea Ministerului.

„În primul rând este ordinul Ministerului, care interzice intrarea pe teritoriu a persoanelor străine. Noi primim părinții până la ușă, dar alții nici în ogradă nu ar trebui să intre, dar totuși noi i-am primit în antreu […]. Doamna de la direcție mi-a spus că n-am avut dreptul nici în antreu să-i primesc: „Cu pandemia aceasta nici cadouri n-ar trebui să primești, dar dacă și vor să ofere – afară, scoateți câte un copil să măsoare. „Tu vrei să te amendeze, vrei să ai probleme?”, a povestit directoarea grădiniței.

Afară totuși erau -16 grade, motiv pentru care voluntarii nu au dorit să scoată copiii în curte să măsoare cizmele.

„Mie mi-e jale de copii, dar este o lege. Dacă Doamne ferește era un caz de Covid-19 ce făceam? Părinții au venit seara și mi-au zis: „Cum nouă nu ne dați voie să intrăm în antreu, dar ei da?

Dar n-am strigat cum a zis ea, să-și ia „corobcile”, nu am vorbit necenzurat. Nu s-a dus femeia să le arunce peste gard, cum au spus ei”, a povestit Maria Danu.

Directoarea spune că au întors voluntarilor cizmele pe care reușiseră să le împartă, pentru ca să nu creeze tensiune și neplăceri între copii, după ce unii au primit cadouri, iar alții nu au reușit. Potrivit acesteia, primărița din sat a avertizat-o că o va sancționa pentru încălcarea regulilor pandemice.

Deocamdată nu se știe dacă voluntarii vor mai merge o dată în Parcani pentru a împărți cizmulițe copiilor.


Pub