Nume
Parola
Vizualizări: 2179
Primarii din raionul Ialoveni preocupați de interpretările abuzive ale ANI și de faptul că localitățile lor nu vor beneficia de resursele statului!
20 Ianuarie 2021 — La 20 ianuarie, primarii din raionul Ialoveni s-au întrunit în cadrul unei ședințe pentru a aborda mai multe subiecte privind situația pandemică, bugetele locale, plafonarea taxelor locale, privarea localităților din acest raion de unele fonduri ale statului, dar și unele decizii ale Agenției Naționale de Integritate (ANI) ce vizează activitatea aleșilor locali.

Potrivit primarului de Nimoreni Andrei Covali, președintele Rețelei Primarilor Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) din acest raion, din discuțiile cu reprezentanții Inspectoratului Fiscal s-a înțeles că primăriile care au aprobat taxele locale până la data de 22 decembrie 2020 nu vor fi afectate de noile prevederi legislative ce vizează plafonarea taxelor locale. „Cu toate acestea, aleșii locali sunt solidari cu majoritatea primarilor din țară care dezaprobă decizia Parlamentului de a plafona taxele locale. Se încalcă principiul autonomiei locale. Noi, cei de la nivel local trebuie să ne spunem punctul de vedere și, din păcate, acesta nu este luat în calcul. Fiecare dintre noi cunoaște cel mai bine care este potențialul agenților economici din teritoriu și împreună cu Consiliul local trebuie să decidem mărimea acestor taxe locale”, a specificat Andrei Covali.

Unele decizii ale Agenției Naționale de Integritate privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese au fost, de asemenea, în atenția aleșilor locali din Ialoveni. Într-un asemenea caz este vizat și primarul de Bardar Valeriu Rață care pledează nevinovat și susține că din cauza unor carențe în legislație trebuie să piardă timp și bani în încercarea de a-și face dreptate.

Primarii au vorbit și prevederile din Anexa nr. 7 a Legii bugetului de stat care permit deputaților să repartizeze banii pentru proiecte de investiții pe criterii politice, localitățile din Ialoveni fiind private de acest drept. Aleșii locali consideră că ceea ce se întâmplă este o nedreptate, cetățenii din raionul Ialoveni având drepturi egale ca și cei din alte localități ale Republicii Moldova.

Primarii au afirmat că vor încerca din resursele proprii, dar și prin intermediul proiectelor, să finiseze lucrările demarate în localități, dar și să inițieze altele noi, în beneficiul comunităților pe care le reprezintă.

În raionul Ialoveni sunt 25 de primării.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă