13:04:16 18.04.2024
Stiri

Ministrul Nagacevschi anticipează VERDICTUL Curții Constituționale în privința legii care impune LIMBA RUSĂ în toate instituțiile publice? „Câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice”

Actualitate 20.01.2021 11:43 Vizualizări5720 Autor: Ziarul National
Ministrul Nagacevschi anticipează VERDICTUL Curții Constituționale în privința legii care impune LIMBA RUSĂ în toate instituțiile publice? „Câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice” Captură privesc.eu


Ministrul în exercițiu al Justiției și reprezentantul Guvernului la Curtea Constituțională (CC), Fadei Nagacevschi, i-a criticat astăzi pe deputații Octavian Țîcu și Dinu Plîngău, care au solicitat Înaltei Curți să declare neconstituțională Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, adoptată la finele anului trecut de către majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”.

Într-un scurt briefing de presă susținut astăzi, Nagacevschi a lăsat să se înțeleagă că autorii sesizării, Dinu Plîngău și Octavian Țîcu, vor avea câștig de cauză, însă vor pierde politic.

Citește și: CNA-ul condus de ex-consilierul lui Dodon CRITICĂ proiectul PSRM, care impune LIMBA RUSĂ în toate instituțiile publice: „E un PERICOL iminent la adresa orânduirii sociale și bazei statalității R. Moldova, ar putea duce la conflicte între etnii”

„Joi va avea loc ședința CC pentru examinarea constituționalității Legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. Printre autorii sesizărilor sunt domnii deputați Dinu Plîngău și Octavian Țîcu. Am studiat atent aceste sesizări. Ceea ce am constatat este faptul că domnii deputați cred că, prin atacarea limbii ruse, își vor crește ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii ce au crezut așa. Stimați deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente”, a avertizat Nagacevschi, fostul consilier al socialistei Zinaida Greceanîi.

Citește și: CSM a avizat NEGATIV proiectul de lege al socialiștilor care impune LIMBA RUSĂ în toate instituțiile publice alături de LIMBA ROMÂNĂ și prevede sancțiuni pentru funcționari, dacă vor răspunde doar în „limba de stat”

Actualul reprezentant al Guvernului R. Moldova la Înalta Curte este convins că reprezentanții celor două partide își fac „un deserviciu” atunci când luptă „împotriva limbii ruse”.

Citește și: VIDEO // PUN a contestat la CC legea care impune LIMBA RUSĂ în toate instituțiile publice: „Sunt legi care favorizează politica EXPANSIONISTĂ a Rusiei. Dodon a ales să DISTRUGĂ statul, pentru menținerea intereselor rusești”

„Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. Succese vă doresc. Sunt convins că tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice nu au nici o șansă și se vor finaliza cu un eșec lamentabil”, a conchis ministrul în exercițiu.

Și deputatul Dinu Plîngău a îndemnat cetățenii R. Moldova să urmărească ședința de mâine a CC. „Vă rog să urmăriți ședința Curții Constituționale din 21 ianuarie, unde voi face tot posibilul să reprezint cu demnitate cauza pe subiectul limbii române. Din câte înțeleg, mă voi bate cu argumente juridice împotriva lui Vasile Bolea și a lui Fadei Nagacevschi. Până atunci, îi sugerez domnului ministru să se pregătească foarte bine de procesul de mâine. Anume acolo, la Curtea Constituțională, atât dumnealui cât și autorii din partea PSRM să demonstreze cu argumente juridice că-s cei mai tari. Eu voi veni foarte pregătit și le voi demonstra că nu au dreptate, fără a ține cont de agonia emoțională de astăzi”, ”, a scris acesta pe Facebook.

Menționăm că lege adoptat în grabă de socialiști și deputați de la Partidul Șor, precum și de transfugi de la Partidul Democrat, după ce Igor Dodon a pierdut prezidențialele, prevede că statul trebuie să asigure „condițiile necesare pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova” în toate instituțiile publice, inclusiv din domeniul educației sau judiciar.

Astfel, limba rusă urmează să fie folosită pe teritoriul republicii alături de limba de stat, iar activitățile de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice vor fi efectuate în română, iar la solicitare se va asigura și traducerea în limba rusă.

Același document prevede că denumirea mărfurilor și a produselor alimentare, etichetele mărfurilor, mărcile comerciale, instrucțiunile, precum și orice alte informații vizuale referitoare la mărfurile fabricate în Republica Moldova, prezentate populației din republică se întocmesc în limba de stat și în limba rusă, ca și înscrisurile de pe plăcile cu denumirile organelor puterii de stat administrației de stat și organizațiilor obștești, ale întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor.

Totodată, organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderilor, instituțiilor publice vor trebui să primească și să examineze cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau limba rusă și vor purta „raspundere personală”, dacă vor răspunde doar în limba română.

O altă prevedere arată că actele oficiale ale organelor puterii de stat, administrației publice, se întocmesc și se adoptă în limba de stat, urmând să fie traduse și în limba rusă, iar în UTA Gagauzia - și în limba găgăuză.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md