09:19:39 23.04.2024
Stiri

Chișinăueanca din politica Danemarcei: De la fermă - în sistemul medical și cel politic al țării adoptive

Actualitate 20.01.2021 13:29 Vizualizări2976 Autor: Ziarul National
Chișinăueanca din politica Danemarcei: De la fermă - în sistemul medical și cel politic al țării adoptive lenaaftenii.com


CARIERĂ // Atunci când au ajuns în Danemarca, soții Racila au fost nevoiți să muncească la o fermă, iar astăzi Alina învață o altă meserie și se implică în politica locală

Alina și Denis Racila au emigrat în Danemarca în urmă cu șapte ani. Acolo li s-au născut cele două fetițe: Mihaela (5 ani) și Sofia (1 an și jumătate) și tot acolo și-au transformat visele în realitate. În urmă cu cinci ani și-au atins primul scop, cumpărându-și căsuța mult dorită, ca mai apoi Alina să se realizeze profesional, făcându-și un loc în sistemul medical și pe scena politică daneză.

În R. Moldova, basarabeanca a studiat pedagogia și psihologia, are și diplomă de bucătar, iar până să ia drumul străinătății, ea și soțul ei au lucrat în cadrul unei companii prestigioase cu sediul la Chișinău.

Au decis să-și încerce norocul peste hotare în 2014, imediat după nuntă. De ce Danemarca? Pentru că acolo era stabilită Ina, sora mai mică a Alinei.




Primul lor job a fost la o fermă, iar pentru a învăța limba daneză, seara mergeau la o școală de limbi străine. Peste un an, Alina a rămas însărcinată cu prima lor fetiță și a hotărât să plece mai devreme în concediul de maternitate.

A profitat din plin de acest fapt și a început să studieze intensiv limba daneză. Așa a ajuns să încheie contracte de muncă în calitate de traducător și să înțeleagă mult mai bine cum funcționează sistemul danez.

În anul 2019, în urma discursului celui mai tânăr prim-ministru din istoria Danemarcei, Mette Frederiksen, basarabeanca noastră a hotărât să devină, din nou, studentă. Politiciana daneză a vorbit despre faptul că țara are nevoie de asistenți medicali, iar Alina și-a pus drept scop să-și înceapă o carieră anume în domeniul asistenței medicale.

Tot în acel an, a citit discursul primului non-danez din politica regională, românul Narcis George Matache, care își dorește să atragă în politica din Danemarca cât mai mulți non-danezi. Basarabeanca a luat legătura cu el și a fost încurajată să se implice în politica locală. Ceea ce a și făcut!



Anul trecut, în luna ianuarie, chișinăueanca a devenit membră a Partidului Socialdemokratiet (SD), iar anul acesta este destul de important pentru ea. Alina candidează la alegerile din luna noiembrie pentru funcția de consilier local, cu perspectivă de a deveni și primar în Tønder, o comună din regiunea Syddanmark, acolo unde s-a stabilit împreună cu familia ei.

Recent, a primit și o ofertă îmbucurătoare: a fost acceptată să lucreze la un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice în calitate de ajutor al asistentului medical.

În pofida agendei încărcate pe care o are, basarabeanca noastră își face timp și pentru Asociația Moldovenilor din Danemarca din conducerea căreia face parte, iar în timpul liber scrie poezii, pasiune pe care o are din copilărie.

Citiți întregul articol pe lenaaftenii.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md