Linkuri accesibilitate

Viitorul secretar de stat vrea să revitalizeze rolul de lider al Statelor Unite pe scena internațională


Audierea în Senat a lui Antony Blinken, candidat pentru funcția de Secretar de Stat în administrația Biden, Washington, 19 ianuarie 2021.
Audierea în Senat a lui Antony Blinken, candidat pentru funcția de Secretar de Stat în administrația Biden, Washington, 19 ianuarie 2021.

La Washington au demarat audierile pentru pozițiile ministeriale în administrația Biden.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Secretarul de stat desemnat, Antony Blinken le-a prezentat senatorilor pozițiile sale cu privire la două chestiuni-cheie, raporturile Statelor Unite cu China și respectiv Rusia.

Blinken a spus că America poate câștiga în competiția cu China și facând-o, poate dovedi virtuțile unui guvern democratic, care servește interesele oamenilor. Cel care va prelua conducerea diplomației americane crede ca principalele primejdii pentru Statele Unite includ „o lume în care crește naționalismul, rivalitatea cu China, Rusia și alte state autoritare, amenințările în creștere la adresa unui sistem stabil și deschis de relații internaționale și o revoluție tehnologică, în special în domeniul digital, care modifică fiecare aspect al vieților noastre”.

Antony Blinken a scos în evidență diferențele între ceea ce președintele Biden va prelua și situația din timpul administrației Obama.

Blinken cunoaște bine Comisia pentru Relații Internaționale a Senatului pentru că a fost șeful consilierilor acolo, timp de cinci ani. El s-a angajat să revitalizeze Departamentul de Stat, sprijinind personalul acestuia și diplomații americani în străinătate – dupa anii administrației Trump, în care moralul scăzuse considerabil și mulți diplomați valoroși au optat să plece. Diferențe partizane se mențin însă în política externă americană, poziții ale democraților fiind criticate, în trecut, de senatori cum sunt Marco Rubio și Ted Cruz. Acestea s-au făcut auzite și la audieri vizând acordul nuclear cu Iranul, abandonat de Trump, la care Biden vrea să revină, pașii de urmat cu privire la China – între cooperare și competiție și poziția față de regimul comunist din Cuba.

Antony Blinken a spus rivalitatea dintre China, Rusia și America este în creștere și că el speră să ducă o politică externă cu mai multă modestie și încredere. „Modestie pentru că avem multă treabă de făcut acasă, ca să ne întări poziția în străinătate. Și modestie pentru că cele mai multe probleme din lume nu ne au pe noi în centrul atenției, chiar dacă ne afectează. Niciuna dintre provocările cu care suntem confruntați nu poate fi rezolvată de o țară, acționând de una singură – chiar dacă țara este atât de puternică cum sunt Statele Unite”. „Rolul de lider al Americii este important” - a spus Antony Blinken, continuând: „Realitatea este că lumea nu se poate organiza de la sine. Când nu suntem angajați, unul din două lucruri se poate întâmpla: fie o altă țară încearcă să ne ia locul sau, chiar mai rău, nici una nu o face”.

XS
SM
MD
LG